Cofeina şi efectele ei în alăptare. Recomandările specialistului

Ce cantitate de cofeină poate consuma o mămică fără a afecta dezvoltarea bebeluşului pe care îl alăptează natural? Mai ales că această substanţă nu se regăseşte doar în cafea,ci şi în ceai, ciocolată sau chiar în unele medicamente. Iată ce lămuriri am primit de la Mihaela Timofte, educator perinatal SAMAS, asistent medical neonatologie și consultant în lactație certificat IBCLC.

Majoritatea mamelor care alăptează pot bea cofeină cu moderaţie. Mulţi experţi spun că o cantitate moderată de cofeină (nu mai mult de 300mg/zi) este normală pentru mamele care alăptează şi nu ar trebui să cauzeze vreo schimbare în comportamentul majorităţii bebeluşilor. De exemplu, Academia Americană de Pediatrie recomandă consumul a nu mai mult de 3 ceşti de cafea/zi.

Efectele consumului prea mare de cofeină asupra bebeluşului

Ce cantitate de cofeină poate consuma o mămică fără a afecta dezvoltarea bebeluşului pe care îl alăptează natural? Mai ales că această substanţă nu se regăseşte doar în cafea,ci şi în ceai, ciocolată sau chiar în unele medicamente… Iată ce lămuriri am primit de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Majoritatea mamelor care alăptează pot bea cofeină cu moderaţie. Mulţi experţi spun că o cantitate moderată de cofeină (nu mai mult de 300mg/zi) este normală pentru mamele care alăptează şi nu ar trebui să cauzeze vreo schimbare în comportamentul majorităţii bebeluşilor. De exemplu, Academia Americană de Pediatrie recomandă consumul a nu mai mult de 3 ceşti de cafea/zi.

Efectele consumului prea mare de cofeină asupra bebeluşului

Unii copii, în special cei cu vârsta sub 6 luni, pot fi mai sensibili la aportul de cofeină al mamei. Copiii ale căror mame au evitat cofeina complet în timpul sarcinii par să reacţioneze mai mult la această substanță prezentă în dieta mamei.
La adulţi, perioada de metabolizare a cofeinei este de aproximativ 2-6 ore în timp ce la nou-născuţii la termen în medie de 3-4 zile şi chiar mai lentă la prematuri.

Cu alte cuvinte, efectul cofeinei dintr-o ceaşcă de cafea servită de mama dimineaţă va dispare până seara la culcare, dar la nou-născutul ei alăptat poate persista mult mai mult timp. Cei mai mulţi copii pot metaboliza cofeina la rate similare cu adulţii la vârsta de 5-6 luni.
Consumul de cofeină de peste 750mg/zi de către mamele care alăptează, poate provoca următoarele simptome copiilor:

Dacă mama corelează tulburările de somn ale copilului cu ingestia de cofeină (chiar dacă aceasta e în cantităţi mici), cea mai bună soluţie ar fi să scadă treptat consumul pentru a observa dacă apar modificări pozitive.

Când este indicat consumul de cofeină?

Înainte, imediat după alăptare, la câteva ore după alăptare? Mai ales că această substanţă nu se regăseşte doar în cafea, ci şi în ceai, ciocolată sau chiar în unele medicamente… După ce mama bea o ceaşcă de cafea, cofeina este rapid absorbită în sânge, şi difuzează pasiv în straturile epiteliale ale glandelor mamare. Niveluri foarte scăzute (mai puţin de 1% din ceea ce se consumă) poate ajunge în laptele matern. Cofeina apare în lapte în decurs de 15 minute de la ingestie, în timp ce nivelurile de concentraţie ar fi în vârf după o oră de la ingestie.
Având în vedere aceste date, recomandarea specialiştilor este că mamele să alăpteze înainte sau după o oră de la ingestia de cofeină, minimalizând astfel transferul de cofeină către copil.

Hidratarea mămicii care consumă cofeină

Cofeina consumată în cantităţi moderate poate avea drept efect stimularea diurezei. Dar, cofeina este consumată în general în băuturi de tipul cafea, ceai, băuturi răcoritoare, ceea ce poate însemna că aportul de lichide se face corespunzător.
Specialiştii recomandă totuşi consumul a câtorva pahare de apă după ingestia unei cantităţi mari de cofeină având drept efect diluarea efectului său în organism.

Alternative la consumul de cofeină ar fi cafeaua decofeinizată, ceaiurile de plante, apa plată cu lămâie, smoothie.
Având în vedere conţinutul mai mic sau mai mare de cofeină din diverse produse (cafea, ceai, băuturi energizante, ciocolată, diverse medicamente), cel mai bine ar fi că mamele să citească etichetele, să-şi asculte organismul şi să-şi observe copilul.

 

 

 

Articol relizat in colaborare cu  suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie