Vitaminele in alimentatia copiilor mici
Desi cu totii stim inca de mici ca trebuie sa consumam foarte multe vitamine, nu toti stim cat de mult si in ce fel contribuie ele la sanatatea noastra. Si, mai ales, nu prea stim ce probleme poate provoca deficitul vitaminic. Despre toate acestea ne-a lamurit Gabriela Codruta Nedelea, consilier SAMAS in nutritie si remodelare corporala.
Vitaminele sunt implicate in toate metabolismele fie ca vorbim de vitamine hidrosolubile (au nevoie de apa pentru a putea fi solubilizate si absorbite) sau liposolubile (au nevoie de prezenta sucului biliar pentru a fi solubilizate si implicit de alimente care contin grasimi). Ele nu elibereaza energie dar rolul lor este esential pentru sustinerea functiilor organismului, fie actionand direct fie indirect fiind co-factor enzimatic. Necesarul in perioada de crestere este foarte crescut iar deficitul vitaminic poate genera afectiuni destul de grave.
Care sunt cele mai importante tipuri de vitamine?
Toate vitaminele sunt importante in egala masura, ceea ce face diferenta este necesarul mai crescut in cazul unora. Daca in cazul vitaminelor pe care le poate sintetiza singur organismul din activitatea microflorei intestinale nu ne raportam la un necesar mai crescut de care sa tinem cont atunci cand vorbim de aportul alimentar, in cazul vitaminelor pe care organismul fie le sintetizeaza in cantitate mai mica (de ex. Vit D, in sezonul rece ) fie deloc (vit A, E, F), atunci lipsa alimentelor care contin aceste vitamine din meniul copiilor pot provoca carente, care necorectate duc la avitaminoze, cu riscuri vitale. Fie ca vorbim de vitaminele din grupul B , C si din categoria celor liposolubile, toate, sunt implicate in diferite functii ale organismului de la crestere pana la sustinerea vietii.
Lipsa unei vitamine influenteaza deficitul altora pentru ca unele actioneaza sinergic. Lipsa unei vitamine din corp se numeste avitaminoza iar efectele sunt din cele mai grave. Ca sa se ajunga la avitaminoza avem inainte o carenta (prezenta in cantitate insuficienta) care daca nu este corectata in cateva luni, ajunge sa devina avitaminoza.
Simptomele unei carente de vitamine
In functie de carenta de vitamina la care ne raportam, avem si simptomele specifice acestei carente. Ca abordare individuala, putem spune :
-carenta de vit B1, este rara si se intalneste in sindromul Wernike
Citeste restul articolului pe suntmamica.ro
Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro