Tot ce trebuie sa stii despre NOUA indemnizatie pentru cresterea copilului

Veste buna pentru viitorii si proaspetii parinti! A fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarile indemnizației pentru creșterea copilului. Sunt foarte multe noutăți care vizează stimularea natalității.

Dan Cruceru, blogger taticool.eu si sotul deputatei Cristina Pocora, cea care a sustinut cu fermitate aceasta lege a analizat cu mare atenție întregul text al noii legi și vă prezinta mai jos ceea ce trebuie să știți despre noile condiții și valori ale indemnizației pentru creșterea copilului.

NOUTĂȚI PRIVIND MODIFICAREA OUG NR. 111/2010

La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art.2. – (1) Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.”

Adica…

Până acum, părintele care urma să intre în concediu pentru creșterea copilului trebuia să spună clar, de la început, cât va sta acasă. Un an sau doi. De la 1 iulie, un părinte intră automat în concediu de creștere a copilului timp de doi ani. Nu se mai pune problema de concediu fără plată, dacă ai optat doar pentru un an, dar, totuși, vrei să mai stai acasă cu micuțul tău!

La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin.(1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.”

Adica…

Până acum, la calculul indemnizației, contau veniturile din ultimele 12 luni. De la 1 iulie, veniturile de pe 12 luni, din ultimele 24. Dacă, de exemplu, nu ai mai lucrat în ultimele 12, dar ai lucrat întreg anul trecut, ți se calculează pe baza veniturilor de anul trecut. Deci șomerii din ultimele luni pot beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului de la stat.

O VESTE ȘI MAI BUNĂ ȘI E CEA MAI IMPORTANTĂ: NU MAI EXISTĂ PLAFOANE MAXIMALE. De exemplu, (potrivit Știrilor Protv), dacă părintele, care intră în concediu pentru creșterea copilului, avea un venit calculat în timpul celor 24 de luni de 8000 de lei, va primi, de la 1 iulie 2016, o indemnizație de 6800 de lei/ lună. Același părinte, pe legea veche, primea 3400 de lei/ lună.

Există și o creștere a indemnizației minime, un plafon minimal: aceasta nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe economie, indiferent de veniturile realizate în ultimele 24 de luni. Concret, 85% din 1250 (valoarea sal. min. brut la 1 iulie 2016)= 1062.5 de lei. În prezent, indemnizația minimă este undeva în jurul a 600 de lei.

Citeste restul articolului pe taticool.eu

Alte articole din secțiunea: Familie