Tot ce trebuie să ştii despre exerciţiile de perineu, masajul perineului şi epiziotomie

Cursul SAMAS de pregătire pentru naştere este menit să pregătească părinţi competenţi şi relaxaţi care să aibă toate cunoştinţele necesare pentru a avea o sarcina şi o naştere uşoară şi pentru a se bucură în voie de bebeluşul lor. Cursul SAMAS cuprinde 6 şedinţe de câte 90 de minute, iar fiecare şedinţă tratează o temă esenţială pentru viitorii părinţi.

Asociaţia SAMAS recomandă tuturor viitorilor părinţi să participe împreună la cursul SAMAS de pregătire pentru naştere, deoarece informaţiile primite sunt foarte utile transformării din cuplu conjugal în cuplu parental. Nu există niciun extra-cost pentru participarea tatălui la cursuri, iar asistenţii SAMAS se bucură să aibă la curs viitori tati implicaţi, interesaţi, care pun întrebări.

Este totuși important de menționat că taţii sunt aşteptaţi la 5 dintre cele 6 şedinţe ale cursului prenatal SAMAS, deoarece şedinţa despre pregătirea perineului este dedicată exclusiv doamnelor. La această şedinţă, asistenţii SAMAS discută cu gravidele subiecte delicate, dar esenţiale pentru sănătatea intimă din timpul sarcinii, la naştere şi mai ales după naştere:

  • Structura anatomică a perineului şi rolul său multiplu şi extrem de solicitant în viaţa unei femei
  • Informaţii despre modificările prin care trece perineul unei femei şi cauzele lor
  • Explicarea epiziotomiei, diferitele tipuri de epiziotomii, când este ea necesară şi când nu este şi de ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea practicării acesteia de către medici
  • Explicarea rupturii perineale la naştere, diferitele tipuri de rupturi şi factorii care cresc riscul ca acestea să se întâmple precum şi prevenţia lor
  • Prezentarea exerciţiilor practice de pregătire a musculaturii perineale şi tehnicilor de masaj perineal pentru creşterea tonusului muscular şi a elasticităţii ţesuturilor astfel încât să fie prevenite rupturile perineale şi necesitatea epiziotomiei.
  • Îngrijirea perineului imediat după naştere şi programul de recuperare abdo-perineală recomandat la 6 săptămâni după naştere pentru a evita problemele precum pierderea involuntară de urină sau căderea structurilor interne.

Despre Masajul prenatal al perineului

  1. Masajul perineal este un masaj al musculaturii perineului (musculatura din zona uretrei, vaginului si anusului). Se face din saptamana 35 de sarcina si are rolul de a obisnui aceasta musculatura, foarte important in expulzie, cu o anume tensiune. Pregatind-o pentru trecerea fatului la nivelul ei. Cu cat aceasta musculatura este mai elastica, cu atât are o  capacitate de întindere, prin relaxarea fibrelor musculare.
  1. Masajul perineal se face dupa o spalare a zonei, folosindu-ne de un ulei special pentru acest tip de masaj sau de un ulei natural de calitate, eventual presat la rece. Ne imaginam ca in zona vaginal suprapunem un cadran de ceas. Cu degetul mare, introdus in vagin, maxim pana la prima falanga, orientat posterior- către anus,  vom face o miscare de întindere a musculaturii din dreptul orei  4 pe ceas pana in dreptul orei 8. ( ora 12 fiind spre ureta si ora 6 spre anus). Durata acestui masaj: 3-5 minute. Acest masaj poate fi facut si de către partener, folosind indexul si fiind prezenta o comunicare foarte buna intre parteneri pentru a stabili fermitatea masajului. Acest masaj trebuie sa se execute cu o anumite fermitate DAR fără a produce senzatii de disconfort.
  1. Precautii: Trebuie sa urmărim efectele care apar in urma masajului si sa il sistam daca sesizam aparitia contractiilor, a unor secretii cu aspect anormal, a senzatiilor de disconfort.

Este important sa se folosească acest masaj dupa saptamana 35 de sarcina.

Este interzis a se face acest masaj daca este prezenta o infectie locala sau o interdictie a medicului datorita modificarii locale la nivelul colului.

  1. Joca un rol important in preventia traumelor perineale conform datelor provenite din studiile recente mai ales daca se realizeaza in mod regulat. (de 3 ori pe săptămână  minim). Dar masajul este doar unul dintre factorii care au un impact in eficienta preventiei traumelor perineale. Trebuie sa constientizam ca ceilalti factori implicati sunt:

–  factorul genetic (calitatea fobrelor de colagen si elastina)

–  pozitia corpului femei in timpul expulziei (de preferat o pozitie  in care gravitatia sa ajute)

– modalitatea prin care femeia participa activ, in momentul expulziei. Pentru perineu este de preferat un inspir prelung si un expir prelung si controlat la momentul impinsului ( contractia musculaturii abdominale). Chiar daca presiunea abdominala este putin mai mica in cazul expirului controlat decât in cazul apneei pe plin (metoda Valsalva), aceasta metoda este eficienta si este mai prietenoasa cu perineul femeii.

– si nu in ultimul rând, respectarea ritmului propiu al corpului femeii si fatului

Un aspect puţin cunoscut de către femei şi cu care din păcate multe dintre ele se confruntă atunci când naşterea se finalizează prin operaţie de cezariană este faptul că tonusul muscular al perineului şi al sfincterelor este afectat inclusiv după o naştere prin cezariană. Asta deoarece tonusul ţesuturilor din acea zonă nu este afectat atât de trecerea efectivă a bebeluşului prin vagin, cât de acţiunea hormonilor pe toată durata sarcinii, precum şi de presiunea intraabdominală mare din ultimele luni de sarcină.

De aceea, asistenţii SAMAS recomandă în aceeaşi măsură participarea la şedinţa de pregătire a perineului pentru naştere şi la şedinţele de recuperare abdo-perineală după naştere atât mamelor care nasc vaginal, cât şi celor care nasc prin operaţie de cezariană.

La fel, şi programul de recuperare abdo-perineală postnatală este recomandat la 6 săptămâni după naştere tuturor mamelor indiferent de modul în care au născut. Această abordare non-invasiva a refacerii zonei intime după naştere este deosebit de eficientă dacă exerciţiile sunt practicate corect şi cu consecvenţă. În ceea ce priveşte refacerea tonusului abdomenului e nevoie şi de răbdare: multe mame sunt nerăbdătoare să îşi recapete formă după naştere cât mai repede însă trebuie să îşi reamintească faptul că extensia pielii şi a musculaturii abdomenului în sarcina s-a făcut treptat pe durata a 9 luni şi că este normal că revenirea la formă dinainte să dureze tot între 6 şi 9 luni, în funcţie de consecvenţă şi corectitudinea cu care practică exerciţiile speciale învăţate la curs.

Articol scris de Andreea Andrei, Moasa si Educator Perinatal SAMAS

Alte articole din secțiunea: Sarcina