Peste 250 de participanți au identificat soluții pentru sănătatea mamei și a bebelușului la primul simpozion de educație perinatală din România

Asociația SAMAS, prima rețea de educatori perinatali din România, a organizat între 20-21 noiembrie primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, la București. Peste 250 de cadre medicale și reprezentanți ai autorităților au participat la acest eveniment pentru a discuta în ce măsură educația perinatală este o soluție pentru îmbunătățirea situației alarmante în care se află sănătatea mamei și sugarului din România.

Având invitați importanți din lumea medicală:
• Dr. Cristian Bușoi – europarlamentar,
• Dr. Victor Olsavszky – Director Biroul OMS România,
• Dr. Prof. Marin Burlea – Președintele Societății de Pediatrie,
• Dr. Iosif Niculescu – medic primar obstetrică-ginecologie,
• Dr. Sandra Alexiu – Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei,
• Dr. Iuliana Ceaușu – medic primar obstetrică-ginecologie,
• Dr. Cornelia Preda – medic primar neonatologie,
• Dna. Astrid Osbourne – Moașă-șefă la Spitalul Universitar din Londra,
• Cristina Mușină – asistent medical, Președintele Filialei OAMR Bistrița,

Concluziile simpozionului au fost următoarele:

• Educația perinatală este absolut necesară pentru ameliorarea stării de sănătate a mamei și sugarului în România, cu condiția să fie realizată în mod competent și continuu, în acord cu recomandările internaționale și legislatia țării și usor accesibilă pentru viitori părinți din toată țara. La nivelul Uniunii Europene există linii de finanțare care susțin implementarea de astfel de programe în țările membre.
• Utilitatea educației perinatale nu este limitată la determinarea unei experiențe mai bune a nașterii, ci la întreaga perioadă critică din primele 1000 zile de viață ale copilului, ducând la o sănătate mai bună pe toata durata vieții. Se estimează că până la 20% din sănătatea la vârsta de adult se datorează bagajului genetic, deci moștenită. Aceasta înseamnă că mai mult de 80% din riscul de apariție a bolilor la vârsta de adult se datorează mediului, în primul rând nutriția și stilul de viață.
• Sistemul medical din România trebuie să ia act de dreptul femeii de a nu suferi abuzuri și lipsa de respect la naștere, conform OMS, iar femeile din România trebuie sa fie informate despre aceste drepturi.
• Moașele sunt o verigă esențială în orice sistem civilizat de sănătate, iar asistenta acordată este apreciată de femei și generează economii în sistem.
• Practica cezarienelor la cerere este problematică din mai multe puncte de vedere, cele mai importante fiind efectele asupra sănătății copilului pe termen scurt (prematuritate accidentală) și lung (privarea de colonizarea cu bacteriile benefice ale mamei, ceea ce afectează imunitatea).
• Analgezia inhalatorie cu gaz ilariant este o metodă de a face nașterea normală mai confortabilă, fiind sigură pentru mamă și copil, simplu de utilizat pentru cadrele medicale și economică pentru sistemul medical.
• Rețeaua SAMAS, prin modelul său de furnizare a educației și suportului perinatal la scară națională, este un cadru solid, competent și profesionist pentru orice moașă sau asistent medical, care dorește să activeze ca Educator Perinatal în comunitatea sa.

Câteva detalii din prezentările care au stârnit ample dezbateri cu audiența

Îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului, educația perinatală și prevenția sunt cateva direcții strategice ale programului de sănătate 2014-2020 la nivelul Uniunii Europene. Dr.Cristian Bușoi, europarlamentar, a vorbit despre nevoia de implementare a unor programe cu impact pe termen lung, prezentând oportunitățile de finanțare pentru Educația Perinatală prin Programele de finanțare din Strategia de Sănătate 2014-2020. Dr. Cristian Bușoi a felicitat Asociația SAMAS pentru efortul său de a face educația perinatală accesibilă unui număr cât mai mare de mame.

Dr. Prof. Burlea Marin, medic pediatru (Președintele Societătții Române de Pediatrie) a vorbit cu pasiune despre importanța crucială a nutriției și îngrijirii copiilor în primele 1000 de zile de viață și rolul pe care toți profesioniștii în sănătate care îngrijesc binomul mamă-făt (ginecologi, obstetricieni, neonatologi, medici de familie, moașe și pediatri) ar trebui să și-l asume pentru mamă, să mănânce corect, iar bebelușii să fie alăptați exclusiv și la cerere în primele 6 luni de viață. Dr. Prof. Burlea a menționat că regretă dispariția ‘’asistentei de îngrijire’’ din sistemul medical românesc, dar a subliniat că Educatorul Perinatal SAMAS a preluat cu success rolul extrem de util al ‘’asistentei de îngrijire’’ în educația și sprijinul practic acordat proaspetelor mame.

Despre numărul mare de cezariene și urmările asupra mamei și copilului a vorbit Dr. Iosif Niculescu – medic primar obstetrică-ginecologie (Maternitatea Medicover București), dezbătând cu audiența atât motivațiile pentru care mamele ajung să își dorească nașterea prin cezariană, cât și cadrul legal care fundamentează refuzul sau acceptul medicului obstetrician de a face o operație de cezariană fără motivație medicală. În România, rata de cezariene este de 36,9 %, în timp ce recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de 10-15%, una dintre cauzele obiective ce determină acest procent de cezariene din România fiind și lipsa unui program susținut de educare a populației.

Dr. Victor Olsavszky, Director al Biroului OMS România, a impresionat audiența cu o prezentare interactivă și un studiu de caz pe baza căruia participanții la conferința au identificat și enumerat cel puțin 7 acte de abuz și încălcare gravă a drepturilor femeii, așa cum au fost ele definite anul acesta de Organizatia Mondială a Sănătății. Din păcate, astfel de situații se regăsesc încă în practicile din România, educația perinatală având un rol esențial în reducerea acestora.

Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicina de familie (Vicepreședinte SNMF) a expus într-un mod captivant tema delicată a părinților care refuză vaccinarea copiilor și a prezentat audienței cele mai frecvente motive pentru care părinții refuză vaccinarea, contextele în care aceste ”argumente” au ajuns atât de convingătoare, precum și explicațiile pe care cadrele medicale și educatorii perinatali le pot oferi acestora, astfel încât să combată dezinformările cărora le cad victime din ce în ce mai multi părinți români, ceea ce a dus la scăderea ratei de imunizare sub pragul de siguranță.

Corina Croitoru, activist pentru prevenirea prematurității (Asociația Unu și Unu) a marcat unul dintre cele mai emoționante momente ale simpozionului, relatând experiența dificilă a părinților de prematuri, precum și necesitatea informării atât despre metodele de prevenție a prematurității, dar și a unui sistem de suport solid care să preia sprijinirea și îndrumarea părinților de prematuri. Corina Croitoru a prezentat două dintre soluțiile lansate de Asociația Unu și Unu: Ghidul Prematurului și Linia de suport telefonic Alo, prematuritate!

Tot în cadrul discutei despre prematuritate, Dr. Cornelia Preda, medic primar neonatologie (Policlinica Sanador), a indicat drept una dintre cauzele ratei crescute de prematuritate din România nivelul scăzut de educație al populației cu un anumit nivel de îngrijire perinatală, vorbind totodată despre complexul de factori de risc care stă la baza nașterilor premature. Discuția a fost continuată de Dr. Iuliana Ceaușu, medic primar obstetrică-ginecologie (Spitalul Cantacuzino) care a propus soluția înființării Unităților de Creștere a Prematurilor, asfel încât secțiile de Terapie Intensivă Neonatală să nu fie suprasolicitate, iar părinții de prematuri să poată sta alături de copiii lor în condiții civilizate.

Astrid Osbourne, Moașă-șefa la Spitalul Universitar din Londra, a generat interes și discuții despre rolul moașelor în sănătatea comunității, menționând că îngrijirea medicală acordată de moașe în timpul sarcinii, nașterii și lăuziei femeii sănătoase este prima opțiune în Marea Britanie, fiind foarte apreciată de mame, dar și mai economică pentru sistem. Astrid Osbourne a subliniat că această politică de sănătate publică în care peste 60% dintre nașteri sunt conduse de moașe generează o rată foarte bună a nașterilor pe cale naturală. Unul dintre aspectele punctate de aceasta a fost și importanța de a oferi femeilor o metodă simplă, sigură și eficientă de a scădea disconfortul și anxietatea în travaliu– analgezia inhalatorie cu gazilariant, utilizată cu succes de 40 ani în Marea Britanie, fără efecte adverse asupra mamei sau copilului. În final, Astrid Osbourne a încurajat moașele din România să își unească forțele pentru ca profesia lor să-și recapete statutul meritat, iar femeile să poată beneficia de îngrijire de calitate la naștere din partea moașelor.

Cristina Mușină, asistent medical, Președintele Filialei OAMR Bistrița, a prezentat noul cadru legal în care moașele și asistenții medicali își pot deschide cabinete independente, indicând faptul că, deși este un pas înainte pentru aceste două profesii, textul noilor normative este atât de lacunar și neclar încât, deși această nouă formă de practică a apărut de aproape 1 an, totuși niciun asistent sau moașă nu și-a deschis un cabinet independent. Cristina Mușină a precizat că educația perinatală este una dintre activitățile care pot fi practicate în mod independent, fără probleme, în cadrul legal actual.

Alte articole din secțiunea: Evenimente