Sarea si Zaharul in alimentatia copiilor – provocarile diversificarii

Sarea și zahărul în alimentația copiilor au fost subiectul multor dispute în mediul online. Sunt un fel de sperietoare a proaspeților părinți, care de cele mai multe ori nu știu exact când, cum și cât să introducă în preparatele celor mici.

Sarea (clorura de sodiu) și zahărul fac parte din cele 4 alimente categoric nerecomandate sub vârsta de un an (alături de miere și lapte de vacă, ca înlocuitor de lapte de mamă sau formulă).

 

Sarea

Nu se recomandă deoarece cele mai multe alimente conțin deja cantitatea necesară și suficientă de sare. Nu mai trebuie adaugată, astfel protejăm rinichii imaturi ai copilului. În plus, prea multă sare în organism duce la probleme cardiace cum ar fi tensiunea arterială ridicată.
Copiii cu vârsta peste un an au nevoie de cantități foarte mici de sare în dieta lor, mai ales că ea este ascunsă în multe produse gata cumparate, pe care le consuma (ex: pâine, biscuiți, cereale pentru mic dejun).

 

Cantitatea maximă recomandată pentru copii, în funcție de vârstă este:
* De la 1-3 ani – 2 g de sare/zi (0,8 g sodiu)
* De la 4-6 ani – 3 g sare/zi (1,2 g sodiu)
* De la 7-10 ani – 5 g sare/zi (2 g sodiu)
* Peste 11 ani – 6 g de sare/zi (2,4 g sodiu)

 

Se recomandă sarea iodată pentru a evita problemelele cu glanda tiroidă.

  • Sarea poate fi înlocuită cu toată paleta de plante aromatice (pătrunjel, mărar, țelină, cimbru, busuioc, oregano etc).

Zahărul

Zahărul adăugat este probabil cel mai rău ingredient din dieta modernă.
A fost asociat cu multe boli grave, inclusiv obezitate, boli de inimă, diabet și cancer.
Ba mai mult, majoritatea oamenilor consumă mult prea mult zahăr și adesea habar nu au.

O nouă orientare a Organizației Mondiale a Sănătății recomandă adulților și copiilor să-și reducă zilnic aportul de zaharuri la mai puțin de 10% din consumul total de energie. O reducere suplimentară la sub 5% sau aproximativ 25 de grame (6 lingurițe) pe zi ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate, respectiv scăderea supraponderabilității, a obezității și a cariilor dentare.

O mare cantitate de zahăr este ascunsă în produsele procesate, asupra cărora trebuie să fim foarte atenți.

Spre exemplu o lingură de ketchup conține 4 g (aproximativ o linguriță) de zahăr, iar o cană de băutură răcoritoare conține 40 g (aproximativ 10 lingurițe) de zahăr. Din cauza acestui lucru e foarte important să învățăm să citim etichetele alimentelor pe care le cumpărăm, urmărind atât cantitatea de sare (sodiu) cât și pe cea de zaharuri adăugate.

 

Cantitatea maximă de zahăr recomandată pe zi, pentru copii:
* 4-6 ani – 19 g (5 lingurițe)
* 7-10 ani – 24 g (6 lingurițe)
* Peste 11 ani – 30 g (7 lingurițe)

 

Nu există nicio limită de orientare pentru copiii sub 4 ani, dar este recomandat să evite băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr și alimentele din comerț cu adaos de zahăr.

Consumul prea mare de zahăr, în mod regulat, aduce în alimentație prea multe calorii și, dacă nu folosim aceste calorii ca și combustibil, corpul nostru le va păstra sub formă de grăsime.  Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și, dacă acest lucru se întâmplă copiilor noștri, este probabil că aceștia vor duce greutatea cu ei în anii adolescenței și în viața de adulți, putând deveni supraponderali sau obezi.

  • Alternativa la consumul de zahăr sunt îndulcitorii naturali atât consumați ca atare, cât și preparați în alimente: bananele, curmalele, stevia (Green sugar) , xilitolul din mesteacan, mierea (la copiii peste un an), siropul de artar etc.

 

 

Data articol: 22.05.2020;  Autor articol: Monica Ungur – Tehnician Nutritionist, Educator Perinatal SAMAS, Consultant in alaptare IBCLC.

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus