Sarcina, alăptarea și Covid 19

Primul caz de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus a fost raportat la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, China. Până pe 10 martie 2020, virusul a reușit să infecteze la nivel global peste 110.000 de persoane și să producă decesul a peste 4000 de oameni.

 

Ce trebuie să știți?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de virusuri care afectează atât oameni, cât și animale. Rareori un coronavirus face saltul de la animale la om, așa cum a fost cazul MERS CoV, SARS CoV și COVID – 19.

Simptomele asociate noului coronavirus sunt similare cu cele ale unei răceli sau gripe sezoniere: tuse, rinoree, strănut, febră, dureri în gât și dificultăți de respirație. În cazuri grave, virusul poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, disfuncție multiplă de organe ce pot duce, în final, la deces.

Tabloul clinic complet al infecției cu COVID-19 nu este pe deplin cunoscut. Starea pacienților  infectați  variază de la foarte bună – fără simptome, la severă – care provoacă decesul. Din datele existente știm că pot fi afectați oameni de toate vârstele. Persoanele cu risc mai mare de complicații sunt cele în vârstă, cele cu afecțiuni medicale preexistente (boli de inimă, diabet, cancer, alte boli grave) și/ sau fumătorii, în timp ce copiii sunt cel mai puțin afectați.

Potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, pe baza cazurilor raportate de infecții cu noul coronavirus, perioada medie de incubație a virusului este de 5 zile, dar poate începe  după 2 – 3 zile sau se poate extinde la 14 zile și, în cazuri excepționale, chiar peste acest interval.

 

***Fiind vorba de o situatie in evolutie informatiile pe care le primim de la specialisti sunt in continua actualizare si posibil modificare.

Sarcina și COVID-19

Sunt puține informații științifice publicate până în prezent despre femeile gravide care au fost infectate cu COVID-19. Din datele comunicate în China rezultă că riscul de naștere prematură și de suferință fetală este ceva mai mare în cazul infectării în trimetrul III de sarcină. Nu s-a evidențiat o transmitere verticală (infecția transmisă de la mamă la făt, în cursul sarcinii) și nu se cunoaște riscul de avort spontan pentru cazurile de infecție din primul trimestru de sarcină.

Având în vedere că, în general, în perioada sarcinii femeile prezintă modificări imunologice și fiziologice care le fac mai susceptibile la infecții respiratorii virale (gripe, infecții cu COVID-19 etc), gravidele ar trebui să respecte cu mare strictețe regulile de prevenție: evitarea deplasărilor care nu sunt absolut necesare, a aglomerației, contactul cu persoane bolnave. De asemenea, este recomandată menținerea igienei personale adecvate: spălarea mâinilor, decontaminarea suprafețelor pe care se prepară alimentele, spălarea fructelor și a legumelor.

În cazul apariției febrei sau a simptomelor, gravidele trebuie să contacteze de urgență medicul de familie si apoi daca este cazul serviciul de urgenta 112.

 

COVID-19 și alăptarea

Răspândirea COVID-19 se face, în principal, de la persoană la persoană, prin intermediul picăturilor produse atunci când cineva infectat tușește sau strănută, similar modului de transmitere a gripei și a altor agenți patogeni din această categorie.

În studiile limitate făcute pe femeile infectate cu COVID-19 și cu sindromul respirator acut sever (SARS-CoV), virusul nu a fost detectat în laptele matern.  Cu toate acestea, nu știm cu certitudine dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul pe această cale, dar știm că virusul se poate transmite prin contactul direct între mamă și nou-născut. De aceea, în cazul unei mame infectate cu COVID-19, se recomandă izolarea copilului de mamă și, eventual, hrănirea acestuia, dacă este posibil, cu laptele muls de la mamă.

 

Cum și ce le spunem copiilor despre noul coronavirus?

Mulți copii au aflat despre epidemia de coronavirus și au început să manifeste curiozitate sau chiar anxietate. În primul rând trebuie să ne gestionăm propria teamă, anxietate, când suntem în preajma lor. Să evităm sau să eliminăm pe cât posibil sursele de informare care ajung ușor la copil (de exemplu, canalele TV de știri). Este important să aflați ce știu copiii despre acest subiect și apoi să le oferiți chiar voi informații adevărate, relevante, dar adecvate vârstei lor.

Copiii care au aflat despre decesele provocate de coronavirus pot proiecta scenariul asupra propriei persoane și a familiei. Fiți empatici, încercați să-i liniștiți, explicați-le că este o formă de răceală (sau gripă) și încurajați-i să respecte măsurile de igienă impuse în această perioadă. Existența acestei epidemii este un bun prilej de a relua discuția și a de verifica cât de bine sunt respectate măsurile de igienă personală.

 

Cum ne protejăm?

Într-o intervenție la Digi 24, Prof. Dr. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” recomandă să ne spălăm pe mâini, să ne hrănim corect, să ne hidratăm și să facem mișcare în aer liber pentru a crește imunitatea.

Ministerul  Sănătății face următoarele recomandări:

  • Spălați-vă mâinile cât mai des;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile.

 

Surse:
Centers for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/

World Health Organization – https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Ministerul Sănătății – http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

Societatea Română de Microbiologie – https://www.srm.ro/raspunsuri-la-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-2019-ncov/

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200310164744.htm

 

 

Data articol: 11.03.2020

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie