SAMAS la Bine si la Greu – un proiect continuu în pandemie

Bucuria de a deveni mamă a fost umbrită pentru mii de femei în perioada pandemiei de Coronavirus. Peste o perioadă și așa plină de neîncredere, îndoieli și oboseală prin care trec gravidele și proaspăt-devenitele mame, s-a suprapus anxietatea de separare față de bebelușul lor.

Lansat în noiembrie 2020, proiectul SAMAS la bine și la greu le-a sprijinit pe mamele care au dat naștere în plină pandemie, oferindu-le informații și consiliere despre alăptare și îngrijirea bebelușului, precum și consiliere psihologică, în mod gratuit.

Mamele au putut beneficia de informații actualizate despre metodologia din maternitățile COVID-19 într-o secțiune dedicate pe site-ul Asociației SAMAS https://www.programsamas.ro/categorie/covid-19/ și au putut urmări și cele 2 clipuri informative și explicative despre alăptarea corectă în pandemie.

Afișe și flyere informative despre program și conținând informații esențiale despre alăptare și îngrijirea bebelușului, precum și un număr de telefon dedicat, la care mamele puteau solicita ajutor în cazul de suspiuciune sau diagnostic cu COVID-19 au fost distribuite în 21 de maternități și peste 50 de farmacii din țară.

În plus, peste 140 de cadre medicale din maternități, inclusiv maternitati COVID, au participat la 2 sesiuni de cursuri online pentru specializarea cadrelor medicale, la webinarul despre aplicarea metodologiei în vigoare organizat în luna martie. Necesitatea unei mai bune pregătiri pentru o situație de criză medicală precum și bunele practici din timpul pandemiei de Coronavirus au fost discutate la o masă rotundă online la care au participat Prof. Dr. Simona Vladareanu, Președintele Comisiei de Neonatologie din Ministerul Sănătății, Dr. Madalina Ciuhodaru, medic specialist obstetrică-ginecologie Maternitatea Elena-Doamna (Iasi), Dr. Gabriel Olaru, medic specialist obstetrică-ginecologie Maternitatea Bucur ( București), Irina Popescu, Moașă independentă, Consilier Onorific Sănătatea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății, Carmen Ungureanu, Coordonator al Programului National de Screening și Prevenție HPV, INSPE.

44 de mame au beneficiat de sprijin direct, din partea consilierilor în alăptare și a psihologilor și au primit pompe de sân, alte 2000 de mame au primit informații corecte și actualizate despre alăptare și îngrijirea bebelușului în pandemie, prin intermediul webinariilor transmise pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS.

Webinariile si postările din timpul campaniei au avut reach de peste 1.7 milioane utilizatori, iar articolele de pe site au fost accesate de peste 17 mii de  ori.

Ajutorul primit de la Asociația SAMAS a fost ca o gură de aer ajutându-mă sa nu mă învinovățesc pentru îmbolnăvire, să continui cu alăptarea bebelușului, fapt ce era contrazis de medicul de familie al copilului și practic să mă mențin mintal și fizic pe linia de plutire. Mulțumesc mult pentru ajutorul oferit într-un moment critic pentru mine – a spus una dintre beneficiarele directe ale programului, o mămică ce s-a îmbolnăvit de COVID-19 la o lună după naștere.

Programul SAMAS la Bine și la Greu va fi menținut pe toată perioada pandemiei, persoanele ce au nevoie de sprijin în alăptare, consiliere psihologică sau pompa de sân*(în anumite condiții) pot completa formularul de contact sau ne pot contacta la 0786 176 949.

 

Autor: Simona Calancea, coordonator PR

Data: 27 iunie 2021

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie