Babywearing (purtarea sugarului) : O practică ancenstrala şi benefică

Autor: Claudia Bider Heim, Moaşă, Consultant în Lactaţie Certificat IBCLC, Consilier pentru Purtarea Sugarului (L’Ecole de Portage de Geneve).

giotto_fuite_egypte_babywearing

 

La fel ca alăptarea, babywearing-ul (purtarea sugarilor) a asigurat încă de la începutul umanităţii supravieţuirea fizică prin înlesnirea contactului protector cu mama şi prin stimularea dezvoltării lor psihice.

Egiptienii şi grecii antici, civilizaţiile inca şi maiaşă, popoarele indigene din Amazon, Africa, Oceania, Asia, Australia şi inclusiv popoarele de pe teritoriul Europei au practicat în mod constant purtarea sugarilor, existând dovezi materiale în acest sens. Chiar şi în Evul Mediu s-a practicat purtarea sugarilor găsindu-se o frescă de Giotto cu Maria purtând pe Isus în sling, pictată în 1303 în Capela Scrovegni din Padova.

 

 

Până acum 150 de ani, înainte de invenţia căruciorului (1880) copiii erau purtaţi de mamele lor în Europa. Căruciorul a apărut şi a fost utilizat în pătură superioară a societăţii pentru a crea o distanţă între mame şi copiii lor, distanţă regăsită încă din Evul Mediu şi în modalitatea de hrănire a sugarilor cu ajutorul unei doici.

În Europa, contactul fizic între mama şi copil a fost timp de sute de ani un simbol de sărăcie iar distanţa dintre mama şi copil a devenit simbol de bogăţie.

Abia în anii 1970 odată cu mişcarea hippie europenii şi-au redescoperit corporalitatea inclusiv în ceea ce priveşte maternitatea. Din cauza asta, mamele care astăzi îşi poartă sugarii şi copiii sunt văzute că fiind tributare modei hippie.

Odată cu revenirea treptată la apropierea de copil, a existat şi o re-evaluare ştiinţifică a practicii purtării sugarilor (babywearing) asupra beneficiilor şi riscurilor acestei practici ancestrale şi universale.

În comparaţie cu alte mamifere, nou-născutul din specia noastră se naşte ”prematur”  având nevoie de alte 9 luni pentru a atinge un stadiu de evoluţie comparabil cu celelalte mamifere la naştere. Din acest motiv este recomandat să încercăm să recreăm un mediu cât mai asemănător posibil cu cel intrauterin pentru micul pui de om. Numeroase studii (2) arată că bebeluşii purtaţi plâng mai puţin decât cei care nu au fost purtaţi, mai ales în primele 3 luni de viaţă. Temerile despre răsfăţarea/crearea dependenţei de persoană mamei prin apropierea constanta de mama sunt neîntemeiate deoarece ataşamentul copilului se consolieaza în primele 6 luni de viaţă. Dacă acest ataşament este solid şi constant copiii vor putea să se detaşeze de părinţii lor mai uşor pentru că vor fi construit o relaţie de încredere deplină în propria persoană şi în mediul familial.

Purtarea permite stimularea copilului atât din punct de vedere kinetic, olfactiv, tactil, vizual şi auditiv prin apropierea de purtător. Au existat însă, la un moment dat, temeri că această apropiere ar fi o posibilă cauza pentru apariţia unor modificări cardio-respiratorii nefiziologice. Un studiu (3) publicat în 2002 arată că utilizarea mijloacelor de purtare fiziologice nu sunt defapt asociate cu un risc crescut de modificări cardio-respiratorii relevante clinic la nou-născuţii născuţi la termen şi înainte de termen.

babywearing3_samas1Au existat de asemenea temeri în ce priveşte dezvoltarea fizică şi a posturii copiilor purtaţi. Pentru a aborda acest subiect este esenţial să explicăm care sunt caracteristicile unui sistem de purtare fiziologic. Plecăm de la premisa că sugarul se naşte cu o cifoză totală a coloanei şi o hipotonie a musculaturi paravertebrale care dau spatelui, privit din lateral, o formă de C. Când copilul se aşează spontan în poziţie ghemuită un sistem fiziologic trebuie să se muleze perfect pe linia coloanei inclusiv până la nivelul occiputului (pentru susţinerea cefei în primele 3 luni de viaţă).

 

babywearing2_samas

 

În ceea ce priveşte postura fiziologică a picioarelor şi prevenirea displaziei şoldurilor este obligatorie menţinerea picioarelor desfăcute astfel încât genunchii bebeluşului să se afle la nivelul ombilicului sau (şi să formeaze un M între şolduri, femur şi tibii tipic poziţiei de ”broscuţă”). Prin această poziţie capul femurului este împins în cavitatea acetabulară - contrar a ceea ce se întâmplă atunci când copilul este purtat într-un sistem nefiziologic în care picioarele sale sunt atârnate.

O altă regulă fundamentală de purtare corectă pentru a respectă susţinerea fiziologică spatelui este de a purta copilul în poziţia cu pieptul sau lipit pe pieptul, pe soldul sau pe spatele purtătorului dar în niciun caz cu spatele spre pieptul purtătorului (purtare frontală cu privirea în faţă).

Statistic vorbind, conform unui studiu (4) al Institutului Naţional de Sănătate Publică din Quebec realizat între 1997 şi 2006 pentru grupul de vârstă 0-11 luni, accidentele legate de purtarea sugarului au fost mult mai puţine (1,5% din accidentele asociate unui produs de transport al bebeluşului) în comparaţie cu accidentele legate de cărucioare (22%) sau cele legate de scaunele auto folosite în casă (20%).

Că atare, putem concluziona că purtarea sugarului este un sistem de transport extrem de sigur în comparaţie cu alte metode, încă de la naştere.

 

babywearing4_samas

 

Pentru Asociatia SAMAS, ca instituţie ce furnizează servicii de educaţie perinatală este extrem de important să informăm viitorii şi proaspeţii părinţi despre toate produsele de purtare de pe piaţă şi despre criteriile de evaluare de calitate astfel încât să poată să achiziţioneze un produs fiziologic, învăţându-i totodată cum să-l utilizeze corect.

Când se află într-un sistem de purtare, copilul nu trebuie îmbrăcat la fel de gros că unul care se află într-un cărucior deoarece apropierea de purtător facilitează transferul de căldură corporală. De asemenea, purtătorul trebuie să îşi adapteze vestimentaţia astfel încât să nu se supraîncălzească unul pe celălalt.

La Cursul de Babywearing organizat regulat de Asociatia SAMAS părinţii pot afla informaţii legate de:

  • textilele utilizate pentru producerea sistemelor de purtat
  • tehnici diferite de folosire a sistemelor de purtat
  • confort prin ajustarea sistemului de purtat pe fiecare tip de fizionomie a purtătorului
  • avantajele şi dezavantajele ficarui sistem de purtare fiziologic
  • metode de adaptare a sistemlui de purtare în funcţie de posibile probleme ale purtătorului (probleme de spate, de umăr, etc.)
  • metode de adaptare a sistemlui de purtare în funcţie de posibile probleme ale copilului (prematur, reflux gastro-esofagian, colici, etc.)

 

http://d-nb.info/1000935817/34/

  • Urs Hunziker, MD, and Ronald G. Barr, MDCM, FRCP(C). Increased. Carrying Reduces. Infant Crying: A. Randomized. Controlled. Trial.. PEDIATRICS. Vol. 77 No. 5 May 1986. 641.
  • STENING, W., NITSCH, P., WASSMER, G., ROTH, B.: Cardiorespiratory stability of premature and term infants carried in babyslings. Pediatrics 2002, 110:879-83.
  • Avis sur l’utilisation sécuritaire des porte-bébés souplesmet en bandoulière. Institut national de santé publique du Québec 2009. inspq.qc.ca/pdf/…/952_UtilisationPorteBebes.pdf
Alte articole cu subiectul: ,

Alte articole din secțiunea: Bebelus