Cele mai frecvente provocări în calea alăptării şi cum să le depăşim cu succes

Prea puţină încredere în sine

Multe proaspete mame se îndoiesc de capacitatea corpului lor de a asigura 100% cea mai hrănitoare şi mai îndestulătoare alimentaţie pentru bebeluş din prima clipă de viaţă şi până la împlinirea vârstei de 6 luni. Fie că au temeri în legătură cu cantitatea de lapte sau calitatea laptelui lor, mamele care nu apelează la un Consilier de alăptare când încep să aibă primele îndoieli ajung de cele mai multe ori să suplimenteze cu formulă de lapte praf alimentaţia bebeluşului de teamă că alaptandu-l nu îi asigura hrană destulă sau corespunzătoare. Din păcate, prin suplimentare se ajunge la scăderea lactaţiei şi în cele din urmă la înţărcarea prematură a bebeluşului.

Soluţie: O informare corectă despre lactatie şi alăptare încă din perioada prenatală îi dau mamei sufieciente informaţii despre fiziologia alăptării că ea să capete încrederea că poate să îşi hrănească optim bebeluşul. La fel de important este că mama să fie dispusă să solicite de sprijin din partea unui Consilier de alăptare imediat ce apar întrebări, anxietăţi sau probleme.

 

Prea multă încredere în sine

Nu sunt puţine nici mamele care consideră că alăptarea fiind un proces natural, vor şti instinctiv cum să alăpteze corect din prima clipă. Ele se gândesc la multitudinea de femei care şi-au alăptat bebeluşii de-a lungul istoriei umanităţii, fără să meargă la vreaun curs prenatal şi atunci ajung să creadă că pregătirea prenatală şi consilierea în alăptare sunt simple mofturi. Ceea ce nu ştiu mamele care azi gândesc aşa este faptul că până acum cca. 150 de ani oamenii trăiau în comunităţi mult mai strâns unite, în case care adăposteau 3-4 generaţii şi unde fetele ajungeau să vadă cel puţin 2-3 rude de sex feminin alaptandu-şi bebeluşii ceea ce constituia o instruire practică extrem de eficientă şi importantă. În prezent, trăim mult mai izolaţi iar femeile nu mai au ocazia să ‘fure meserie’ de la rudele lor, mai ales în contextul cultural în care imaginea sânilor este tabu, fiind permisă mai mult pe considerente estetice decât funcţionale.

Soluţie: Este excelent când o femeie are încredere în corpul sau şi înţelege că alăptarea e un proces firesc – dar asta nu înseamnă că nu pot apărea dificultăţi la prima experienţă şi atunci e bine să apelăm fără întârziere la ajutorul unui Consilier de alăptare.

 

Prea puţin ajutor

Din păcate, sunt încă puţine maternităţi din România care oferă sprijin competent şi permanent lăuzelor în ceea ce priveşte alăptarea. Din diverse considerente logistice, multe mame care întâmpina dificultăţi de alăptare în primele zile după naştere nu primesc în maternitate nici instruire practică pentru a putea pune corect bebeluşul la san şi nici suport psiho-emoţional că să capete încrederea necesară pentru a continuă alăptarea cu succes după ce ies din maternitate. Iar asta duce de cele mai multe ori la înţărcarea prematură şi privarea bebeluşului şi a mamei de beneficiile unice ale alăptării.

Soluţie: Este bine că gravidă, atunci când alege maternitatea unde va naşte, să se intereseze activ despre politică şi resursele maternităţii în ceea ce priveşte alăptarea. Ea trebuie să nu uite să discute nu numai cu echipa medicală din secţia de obstetrică (care se va îngriji de naştere şi de lăuzia imediată) ci şi cu cea din secţia de neonatologie (care se va îngriji de bebeluş). Şi nu în ultimul rând, nu strică să aibă la ea numărul unui Consilier de alăptare pentru a-i cere sprijinul în caz de nevoie.

 

Prea mult ajutor

O altă situaţie frecvenţa este bombardarea mamei cu prea multe sfaturi şi poveşti personale din partea rudelor, prietenelor sau colegelor. Sfaturile acestora sunt mereu bine-intenţionate dar mama nu trebuie să uite că aceste sfaturi vin mereu din experienţe individuale şi personale care nu sunt întotdeauna cu final fericit. Mai mult, nu trebuie să uite că cel puţin femeile din generaţia lor precum şi cele din generaţia precedentă (a mamelor lor) nu au beneficiat aproape deloc de sprijin pentru a putea a avea o alăptare de succes aşa că sfaturile lor de cele mai multe ori nu sunt de ajutor.

Soluţie: Tocmai pentru că sfaturile vin din partea cercului de apropiaţi trebuie că proaspătă mămică să le mulţumească cu diplomaţie celor din jur pentru bună-voinţă dar e bine să apeleze întotdeauna pentru instruire şi suport la un specialist în lactatie şi alăptare care îi poate da informaţiile corecte ce o vor ajuta să nu repete greşelile altor femei.

Asistenţii SAMAS din cadrul Reţelei SAMAS sunt pregăţiţi să ofere mamelor instruire pentru alăptare înainte de naştere şi consiliere de alăptare după naştere astfel încât mama să alăpteze exclusiv cu succes din primele clipe după naştere si până la 6 luni, conform recomandărilor OMS.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie