Participarea tatălui la naștere: un drept legal al mamei!

Asociația SAMAS ajută tații să participe la naștere și să fie, cu adevărat, un sprijin pentru parteneră, punându-le la dispoziție nu numai Cursul de pregătire pentru naștere, dar și cererea-tip către Direcția spitalului unde mama va naște, în care solicită să le fie permisă prezența la naștere.

Dacă dorești să primești acest document pe email, lasă-ne adresa ta și îl vei primi în cel mai scurt timp, pentru a-l completa și depune la Registratura maternității cu cel puțin 30 de zile înainte de data probabilă a nașterii.

Descarcă aici Cererea de prezență a soțului la naștere - SAMAS

 

Din ce în ce mai mulți bărbați își doresc să fie prezenți și să participe la nașterea copiilor lor. Contrar tradiției și prejudecăților, studiile arată că prezența tatălui la naștere este benefică din toate punctele de vedere.
Încă din 1975 s-a observat că femeile care au avut alături soțul la naștere au avut o experiență mai bună a nașterii, cu mai puțină anxietate și mai multă încredere.

Mai mult, în 1981 un studiu a relevat că prezența unui tată suportiv la naștere compensează lipsurile echipei medicale mai preocupate de monitorizarea medicală decât de starea psiho-emoțională a mamei. Astfel, s-a arătat că tații care participă la naștere își ating de cel puțin 5 ori mai mult partenerele decât echipa medicală, iar suportul lor este considerat de mame mai reconfortant decât cel al moașelor.

Apoi, nu trebuie să uităm că implicarea tatălui la naștere determină o mai mare preocupare față de copii pe termen lung, iar primii născuți cu un tată implicat s-a dovedit că se adaptează mai repede și mai ușor la apariția unui frate sau a unei surori.

Este ideal ca rolul taților să înceapă încă din sarcină, prin implicarea bărbaților în experiența pregătirii pentru naștere. Nu numai că ei beneficiază de informația utilă pentru a naviga cu bine prin starea de graviditate a partenerei, însă, mai important, ei învață cum să-și sprijine partenera la naștere (bineînțeles, dacă au agreat să fie împreună la venirea bebelușului pe lume).

În lume, prezența tatălui la naștere nu este, de regulă, o problemă, tații fiind primiți în unele țări chiar și în sala de operații dacă nașterea se face prin operație cezariană.

În România, Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind Drepturile Pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003 prevede, în Capitolul VI. Drepturile pacientului la tratament și îngrijiri medicale, la Art. 32, că:

  • Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.
  • La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.

De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient în maternitate, de a avea însoțitor la naștere, însoțitor care, de cele mai multe ori, este tatăl copilului.

În România, de cele mai multe ori, acest drept este încălcat. Justificarea dată de maternități atunci când încalcă acest drept al pacientelor este că, prin interzicerea accesului unei persoane în plus la naștere, se menține la minimum riscul de aducere a agenților patogeni în sala de nașteri. Soluția este, evident, simplă: tații pot să își pună echipamentul steril de protecție (protecții de încălțăminte, halat, bonetă și mănuși de unică folosință) ca și restul echipei medicale. Maternitățile, însă, refuză să pună la dispoziție acest echipament pentru a economisi resurse, dar tații pot să își cumpere acest echipament chiar din spital.

Asociația SAMAS informează părinții despre drepturile lor și îi consiliază pentru a se putea bucura de acest drept, dacă doresc. Orice cuplu de viitori părinți are dreptul să fie împreună când își aduc copilul pe lume. Pentru ca tații să fie respectați în maternități atunci când vor să fie alături de partenerele lor în travaliu, să participe la nașterea bebelușului dacă doresc, să poată să își vadă bebelușul nou-născut fără să aștepte pe holuri.

 

Alte articole din secțiunea: Familie