Participarea tatalui la nastere: un drept legal al mamei!
Asociatia SAMAS ajuta tatii sa reuseasca sa participe la nastere si sa fie cu adevarat suportiv pentru partenera, punandu-i la dispozitie nu numai Cursul de pregatire pentru nastere, dar si cererea-tip catre Directia spitalului unde mama va naste in care solicita sa ii fie permisa prezenta la nastere.
Daca doresti sa primesti acest document pe email, lasa-ne adresa ta si il vei primi in cel mai scurt timp, pentru a-l completa si a-l depune la Registratura maternitatii cu cel putin 30 de zile inainte de data probabila a nasterii.
Din ce in ce mai multi barbati isi doresc sa fie prezenti si sa participe la nasterea copiilor lor. Contrar traditiei si a prejudecatilor, studiile arata ca prezenta tatalui la nastere este benefica din toate punctele de vedere:
Inca din 1975 s-a observat ca femeile care au avut alaturi un sot suportiv la nastere au avut o experienta mai buna a nasterii, cu mai putina anxietate si mai multa incredere.
Mai mult, in 1981 un studiu a relevat ca prezenta unui tata suportiv la nastere compenseaza lipsurile echipei medicale mai preocupate de monitorizarea medicala decat de starea psiho-emotionala a mamei. Astfel, s-a aratat ca tatii care participa la nastere isi ating de cel putin 5 ori mai mult partenerele decat echipa medicale iar suportul lor este considerat de mame mai reconfortant decat cel al moaselor.
Apoi nu trebuie sa uitam ca implicarea tatalui la nastere determina o mai mare preocupare fata de copii pe termen lung iar primii nascuti cu un tata implicat s-a dovedit ca se adapteaza mai repede si mai usor la aparitia unui frate sau a unei sore.
Este ideal ca rolul tatilor sa inceapa inca din sarcina prin implicarea barbatilor in experienta pregatirii pentru nastere. Nu numai ca ei beneficiaza de informatia utila pentru a naviga cu bine prin starea de graviditate a partenerei insa mai important, ei invata cum sa-si sprijine partenera la nastere (bineinteles, daca au agreat sa fie impreuna la venirea bebelusului pe lume).
In lume, prezenta tatalui la nastere nu este de regula o problema, tatii fiind primiti in unele tari chiar si in sala de operatii daca nasterea se face prin operatie cezariana.
In Romania, Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind Drepturile Pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003 prevede, in Capitolul VI. Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale,la Art. 32. ca:
- Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale.
- La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial.
De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient in maternitate, de a avea insotitor la nastere, insotitor care de cele mai multe ori este tatal copilului.
In Romania de cele mai multe ori acest drept este incalcat. Justificarea data de maternitati atunci cand incalca acest drept al pacientelor este ca prin interzicerea accesului unei persoane in plus la nastere se mentine la minim riscul de aducere a agentilor patogeni in sala de nasteri. Solutia este evident simpla: tatii pot sa isi puna echipamentul steril de protectie (protectii de incaltaminte, halat, boneta si manusi de unica folosinta) ca si restul echipei medicale. Maternitatile insa refuza sa puna la dispozitie acest echipament pentru a economisi resurse dar tatii pot sa isi cumpere acest echipament chiar din spital.
Asociatia SAMAS informeaza parintii despre drepturile lor si ii consiliaza pentru a se putea bucura de acest drept, daca doresc. Orice cuplu de viitori parinti au dreptul sa fie impreuna cand isi aduc copilul pe lume. Pentru ca ei să fie respectaţi în maternităţi atunci când vor sa fie alături de partenerele lor în travaliu, să participe la naşterea bebeluşului dacă doresc, să poată să îşi vadă bebeluşul nou-născut fără să aştepte pe holuri.
Alte articole din secțiunea: Familie
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro