5 mituri despre nou-născuți

 

Cea mai mare reponsabilitate a vieții tale vine cu multe griji și îndoieli, cu numeroase întrebări și provocări. Încerci să faci ce e mai bine pentru bebe, dar acest lucru nu este simplu cu toate miturile despre nou-născuți care circulă în jurul tău, cu toate sfaturile (de altfel bine intenționate) pe care le primești.

Meseria de părinte vine fără o fișă a postului și asta pune presiune pe mulți dintre noi, sporind riscul de a lua decizii greșite. Am luat 5 dintre cele mai răspândite mituri și am explicat mai jos de ce nu e bine să le pui în practică.

 

Poti îmbunătăți aspectul nasului prin masaj. 🙂

NU e nici bine și nici necesar deoarece pe măsură ce bebe crește aspectul oaselor feței se modifică, la fel și nasul.

Poți și trebuie să îmbunătățești poziția urechilor clăpăuge, prin lipire cu banda adezivă,  prin purtarea căciuliței sau folosind o bentiță.

NU e bine deloc. Doar intervenția chirurgicală făcută după ce se încheie creșterea, adică pe la 21 de ani are efecte corectoare, dar până atunci părul crește, mintea la fel, iar viitorul adult poate hotărî dacă vrea sau nu să isi schimbe aspectul.

Picioarele trebuie legate ca să fie drepte.

NU e bine deloc pentru că orice înfășare prea strânsă afectează articulațiile și șoldurile provocând mai mult rău decât bine și oricum, atunci când bebelușul va merge în patru labe mușchii vor întinde elegant oasele reducând curbura de la naștere.

La baie bebelușul se scoate din apă de cap, ca să aibă gâtul lung și frumos.

NU, NU, NU.  Este un traumatism inutil! Fiecare are o programare genetică privind aspectul general. Astfel riscați să afectați coloana vertebrală și să creați probleme serioase de sănătate pe termen lung.

Dacă iei bebelușul în brațe când plânge îl răsfeți.

Bebe NU se răsfață când plânge, el tansmite informații despre ceva ce îl deranjează. În general până la 4 luni creierul bebelușului nu este atât de dezvoltat încât să manipuleze părinții. Perioada de 9  luni din burtică a fost ideală, iar brațele părinților oferă o poziție asemănătoare și liniștitoare.

 

 

Cu dragoste de meserie și determinare, Gianina Romanescu educator perinatal SAMAS.

8 iulie 2019

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus