Ministerul Sanatatii a decis cum se va petrece nasterea, alaptarea, lehuzia si vaccinarea pentru femeile infectate cu coronavirus sau suspecte de COVID-19 si pentru bebelusii lor

In aceste zile, atat gravidele care urmeaza sa nasca precum si cadrele medicale din maternitati sunt preocupate de modul in care pandemia de coronavirus si masurile instituite de autoritati pentru combaterea raspandirii infectarii vor afecta protocoalele de nastere si ingrijire a lehuzei si a nou-nascutului, mai ales in situatia femeilor cu infectie Covid-19.

Ministerul Sanatatii, prin comisiile sale de specialitate si Societatea de Obstetrica Ginecologie din Romania au emis documentul care lamureste aceste aspecte pana in cele mai mici detalii. Asociatia SAMAS va pune la dispozitie toate informatiile acestea pentru a nu lasa loc de interpretare sau de raspandire a unor informatii neadevarate sau care nu se aplica in Romania.

Mai jos veți putea descărca Metodologia privind naşterea la gravidele cu infecţie suspicionată/ confirmată cu SARS-CoV-2/COVID-19, preluarea, îngrijirea şi asistenţa medicală a nou-născutului, metodologie elaborată de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății si actualizata in data de 29.03.

DESCARCA AICI

Spicuim cele mai importante aspecte legate de nastere, clamparea cordonului ombilical, separarea mamei de nou-nascut si alaptare.

Echipajul de ambulanță/SMURD va anunța telefonic maternitatea în legătură cu sosirea unei gravide cu infecție suspicionată/confirmată cu SARS-Cov-2/COVID-19. Fiecare unitate sanitară va avea instalat un punct de triaj (de preferat, localizat în imediata proximitate a intrării în spital), unde gravida caz suspect va fi întâmpinată de către asistenta desemnată și va fi supusă triajului epidemiologic, pentru a limita potențiala transmitere a virusului altor paciente sau personalului medical.

[…]

Gravida caz confirmat cu infecție COVID-19 va fi introdusă direct în cabinetul de consultație cu izoleta de către echipajul SMURD. Se va verifica prezența si poziționarea corectă a EP (capelină, mască facială care acoperă gura și nasul) la pacienta din izoletă.

[…]

6. Modalitatea de naștere
În prezent nu exisă dovezi în favoarea recomandării unei anumite modalități de naștere (pe cale vaginală sau prin operație cezariană) [4]. Deși nu există dovezi cu privire la transmiterea virusului prin secrețiile genitale, la cazurile pozitive COVID-19 virusul se poate izola din materii fecale [5]. Modalitatea de naștere va fi decisă în baza evaluării obstetricale și a statusului clinic al pacientei. În mod caracteristic, starea pacientei cu infecție suspicionată/confirmată cu COVID19 se poate complica prin deteriorarea acută a funcției respiratorii, caz în care se recomandă finalizarea de urgență a nașterii prin operație cezariană. În cazul gravidelor cu risc de naștere prematură și infecție COVID-19 confirmată, în prezența simptomatologiei respiratorii severe, administrarea antenatală de corticoizi în scopul maturării plămânului fetal trebuie făcută cu prudență. Utilizarea steroizilor antenatal trebuie luată în considerare după solicitarea unui consult interdisciplinar – medic specialist medicină maternofetală, medic specialist boli infecțioase, medic neonatolog.
La gravida confirmată cu infecție COVID-19 în cazul declanșării premature a travaliului, tocoliza nu trebuie utilizată în încercarea de a întârzia nașterea pentru a administra tratamentul antenatal cu corticoizi.

[…]

Nu există dovezi care să contraindice anestezia peridurală sau spinală la pacientele cu COVID19 [4]. În consecință, analgezia/anestezia peridurală este recomadată la debutul travaliului pentru a minimaliza nevoia anesteziei generale în cazul unei urgențe care impune efectuarea cezarienei, dar se menționează că expune la risc suplimentar de contaminare pe medicul ATI, iar manevra are o rată de eșec mai mare în condițiile efectuării ei în echipamentul EPP. Entonoxul nu este contraindicat ca alternativă analgezică, pe durata travaliului. O evaluare individualizată poate impune scurtarea duratei perioadei a doua a nașterii prin decizia unei nașteri instrumentale sau a nașterii prin cezariană în cazul unei paciente simptomatice care devine hipoxică sau extenuată [4].

[…]

Lehuza va fi izolată într-un salon anterior desemnat. Urmărirea lehuzei va fi efectuată de către medicul obstetrician, prin vizite zilnice, care vor avea durata minimă necesară. Medicația pacientei va fi administrată de către asistenta desemnată. Programarea perioadelor de
administrare a tratamentului și a vizitei medicale zilnice trebuie astfel planificată încât fluxul personalului în zona de izolare să fie minim. Tot personalul medical care intră în contact cu lehuza (medic, asistentă, infirmieră) va purta EP (conform Anexei 1). Pe tot parcursul internării, pacienta cu infecție suspicionată/confirmată cu COVID-19 nu va părăsi salonul de izolare dedicat.

[…]

9. Alăptarea

Deși recomandările OMS [6] susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte.
Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.

• Decizia de întrerupere a alăptării trebuie luată în mod individualizat, de către echipa multisciplinară care se ocupă de managementul cazului (caz suspect sau caz confirmat ).

• Se va asigura consilirea psihologică privind decizia de separare a mamei de copil şi întreruperea alăptării;

[…]

Controlul infecției:

  • Nu se recomandă clamparea întârziată a cordonului ombilical
  • Echipament complet: calotă, ochelari, halat, mănuși, botoși, mască N95 la sala de nașteri când o gravidă este suspectă/ confirmată Covid-19.
  • Separarea și izolarea nou născutului în condițiile în care mama este pozitivă pentru Covid-19 și testarea prin exsudat oro-nazo-faringian.
  • Fără vizita aparținătorilor la mamă și la copil.

[…]

Toți nou născuții vor fi imunizați Nu este permis accesul vizitatorilor, aparținătorilor în salonul dedicat. antihepatită B și anti TBC și vor beneficia de screeningul metabolic, audiologic și cardiac. Vaccinare antihepatita B si BCG: • Se recomanda efectuarea vaccinării antihepatită B imediat dupa naştere • Se recomanda vaccinarea BCG în intervalul cuprins între prima zi după naștere până la externarea nou-născutului în absenţa unor contraindicaţii speciale (ex. în particular pentru vaccinul BCG: prematuritate, greutate mică la nastere < 2500g, mamă HIV+; sindroame clinice sugestive pentru deficite imune)

[…]

Vizita medicală la nou născutul cu suspiciune/confirmare COVID-19 se va face doar de către medicul curant și de către o asistentă de neonatologie, reducând la minimum posibil numărul personalului medical atribuit managementului acestor cazuri.

Nu este permis accesul vizitatorilor, aparținătorilor în salonul dedicat.

[…]

Mama poate intra în contact cu nou născutul și poate începe alăptarea doar după ce există 2 teste succesive negative din exsudatul nazo- și orofaringian prin metoda RT-PCR, la interval de 24 ore, pentru ambii (mama și nou născutul) și starea clinică a mamei și a nou născutului permite aceasta.

 

Sursa: Societatea de Obstetrica Ginecologie din Romania

 

Data articol: 2 aprilie 2020; Autor articol: Ana Maita

 

 

Alte articole din secțiunea: Covid 19