MATERNOPEDIA 2019 – un reper in sanatatea mamei si copilului

Zilele de 18 și 19 octombrie au fost zile pline pentru Asociația SAMAS care a organizat cea de-a șasea ediție a conferinței pentru sănătatea mamei și copilului la Cluj Napoca. Casa de Cultură a Studenților a fost gazda primitoare pentru MATERNOPEDIA 2019, unde 11 speakeri și peste 80 de cadre medicale și mame au dezbătut teme privind cele mai grave riscuri privind sănătatea perinatală, precum și cele mai accesibile soluții.

 

 

Lucrările conferinței au fost deschise de Acad. Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu pentru care alimentația preșcolarului trebuie să preceadă învățării alfabetului. Nutriţia, alături de activitatea fizică, reprezintă elementele centrale în creşterea şi dezvoltarea copilului şi în prevenirea bolilor cardio-vasculare şi metabolice, caracteristice epocii moderne. Preşcolarul NU este un adult de dimensiuni mai mici. Nevoile nutriţionale de creştere (ex. pentru calciu, fier, vitamina D), raportate la greutatea corporală (pe kilocorp) sunt de câteva ori mai mari decât la adult. Contează CE manâncă, nu CÂT mănâncă. Preferinţa pentru alimente se formează în perioada de diversificare a alimentaţiei, dar continuă să se formeze și în perioada preşcolară. Încurajarea de a descoperi gusturi şi texturi noi ale alimentelor prin prepararea variată sau prin combinarea lor creează premisele unei alimentaţii echilibrate. Povestea şi jocul sunt cheia pentru a stârni curiozitatea copilului şi a-l „împrieteni” cu alimentele. Dr. Diana Voican – coordonator național al programului Sănătos de mic a anunțat lansarea programului în gradinițele din Cluj-Napoca, prin demararea trainigurilor pentru cadrele didactice și asistentele medicale, precum și a conferințelor pentru părinți și a atelierelor de gătit pentru copiii din grădinițe.

     

 

 

 

 

 

 

 

Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai a prezentat programele de sănătate pe care le dezvoltă. “Copil iubit la bord” – planul de acțiune pentru îmbunătărirea siguranței copiilor pasageri, “Renuțarea la fumat în sarcină”, “Prevenirea reluării fumatului după sarcină”, “Renunț în doi” – renunțarea la fumat în cuplu, “Împreună Fără Fum” – proiect de cercetare.

Drd. Andreea Marcu din cadrul aceluiași Departament de Sănătate Publică a vorbit despre principalele bariere ale vaccinării copiilor şi acţiuni implementate pentru creşterea acoperirii vaccinale în Europa şi România, iar Carmen Marcela Ciornei, Șef serviciu protecție socială al Direcției de Asistență Socială și Medicală a adus în fața audienței problemele de percepție și de comportament ale persoanelor din medii sociale avantajate atunci când aud, întâlnesc, se implică în sprijinul copiilor săraci.

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre efectele alimentației timpurii asupra microbiomului digestiv ne-a vorbit Oana Ionel – HCN Solutions Manager Nutricia ELN România. Să reținem faptul că laptele matern nu poate fi reprodus niciodată în totalitate deoarece este complex; se pot reproduce o parte din ingrediente: lactoza, grăsimi, proteinele, parte din oligozaharide, vitaminele, minerale, nucleotidele DAR niciodată factorii biologic activi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iulian Nicolae, kinoteterapeut al Asociației KinetoBebe a ținut să ne prezinte studiul tulburărilor posturale și de motricitate la copii din care reiese că 47% dintre copiii care au participat la studiu au atitudine vicioasă a membrelor inferioare, 34% atitudine vicioasă a umerilor, 12% atitudine vicioasă a coloanei vertebrale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meda Morariu – Importanța primului an de viață din punct de vedere emoțional

ABCWY-ul vaccinarii antimeningococice prezentat de Prof. Univ. Dr. Sorin Man a oferit detalii esențiale cadrelor medicale privind vârstele de vaccinare și dozele necesare precum si ricurile nevaccinarii copiilor.

 

 

Ana Măiță, Activist Siguranța Copiilor ne-a prezentat principiile de educație parentală pentru prevenția accidentelor și siguranța copiilor, o tema primită cu mult interes de părinții prezenți la eveniment.

 

 

Despre cât de mult timp petrece copilul în fața ecranelor și are sunt urmările acestui comportament ne-a vorbit Psihologul Marius Stanciu. Conform Studiul EPHE  (Fundația PRAIS) – în România, un copil petrece circa 22.7 ore pe săptămână în fața unui ecran de calculator sau televizor (7-9 ani, 180 de familii din Otopeni). Prezența unui televizor în camera copilului corelează cu: tulburări ale somnului, supraponderalitate și obezitate. În medie, se aproximează că fiecare oră petrecută în fața televizorului echivalează cu 167 de calorii consumate în plus. De asemenea, prezența televizorului în camera copilului este asociat și cu deficitul de atenție sau consumul de droguri.

 

 

Cât de importantă este Vitamina D în dezvoltarea sănătoasă a copilului preșcolar și care sunt alimentele care o conțin, ne-a prezentat Dr. Marina Oțelea – Director Executiv al Asociației SAMAS. Rolul fiziologic al Vitaminei D în dezvoltarea armonioasă a preșcolarului este asociat menținerii nivelului normal al calciului, care permite: buna mineralizare osoasă, cu dezvoltarea armonioasă a scheletului, contracția musculară eficientă, transmiterea normală a impulsului nervos, integritatea procesului de coagulare, reglarea diferențierii și proliferării celulare, imunomodulator, scade riscul de infecții, inclusiv de tuberculoză, scade riscul și severitatea unor manifestări alergice (astm bronșic, dermatită atopică etc), dezvoltare neuropsihică. Doar 2% dintre copiii preșcolari își asigură aportul suficient de vitamina D din alimente. Copilul tău este printre ei?

 

 

Urmăriți blogul nostru în perioada următoare pentru a citi articolele în urma conferintei MATERNOPEDIA 2019.

 

Partenerii MATERNOPEDIA 2019: Primăria Cluj Napoca, Casa de Cultura a Studenților, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș Bolyai, PEDITEL – sfat pediatric non-stop 1791, Asociația KinetoBebe. Sponsorii evenimentului: Pfizer, Fundația Nutricia și DANONE România.

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus