Masajul gravidei – masajul prenatal – masajul în perioada sarcinii

Oricine (gravidă sau nu) care a avut parte de un masaj profesionist știe că atât mintea, cât și corpul se simt mai bine după o frecție.

Sarcina este o perioadă foarte interesantă pentru multe femei. Ea vine cu o multitudine de schimbări atât fizice cât și psihice, de la creșterea în greutate, modificarea posturii, abundența hormonală, cât și creșterea sensibilității.

 

Masajul prenatal vine ca un suport pentru gravidă, ajutând-o să treacă mai ușor peste aceste schimbări, fiind una dintre cele mai vechi tehnici de tratament. Timp de mii de ani aplicarea mâinilor pe zonele dureroase ale corpului produce efecte fizice favorabile.

Beneficiile masajului sunt nenumărate:

  • ameliorarea durerilor de spate

  • prevenirea apariției vergeturilor

  • creșterea elasticității la nivelul pielii

  • ajută la stimularea sistemului circulator și limfatic

  • reducerea efectelor hormonale neplăcute (mâini și picioare umflate din cauza retenției de apă)

  • îmbunătățește somnul

  • previne apariția crampelor musculare

iar lista poate continua 🙂 .

 

 

 

Există situații în care masajul este contraindicat pentru siguranța mamei și copilului: tromboflebită sau tromboză venoasă, disgravidie. De aceea este bine întrebați medicul înainte  de a veni la masaj.

Pentru a trece cu o stare de bine peste cele 9 luni de sarcină, masajul prenatal se poate efectua de 1,2 sau 3 ori pe săptămână.

Principalele zone pentru masaj sunt picioarele, gambele, coapsele, spatele, mâinile, antebrațele, brațele, practic  tot corpul cu evitarea zonei unde își are culcușul bebelușul 🙂 .

 

Totodată, partenerul vă poate fi un ajutor de nădejde atunci când vine vorba de masajul picioarelor pentru că, în general, când se apropie seara, picioarele sunt mai umflate și dureroase și atunci este bine ca cineva să vă maseze picioarele, să detensioneze zona. Mișcările pe care le poate executa sunt mișcări simple, ușoare, de presiune, urmate de ușoare neteziri sau alunecări ale mâinilor dinspre vârfurile membrelor spre trunchi, adică în sensul întoarcerii venoase care ajută la drenarea fluidelor care stagnează și duc la relaxarea segmentului masat.

 

Și când partenerul tău nu este prin preajmă? Încercați yoga prenatală: streching-ul și respirația vă pot ajuta să vă de-stresați și să vă relaxați într-o clipită!

 

 

Articol publicat in 5.11.2020; Autor: kinetoterapeut si educator perinatal Adina Cozma.

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Nastere