Masajul bebeluşului 0 – 3 luni: beneficii şi recomandări

Cei mai mulţi părinţi se tem să-şi maseze bebeluşii în primele săptămâni de viaţă. Însă pot învăţa mişcările, căci masajul se dovedeşte a fi nu doar o bună metodă de a stimula circulaţia sângelui ci şi un prilej minunat de a interacţiona cu mezinul familiei. Iată recomandările moaşei Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS certificat şi instructor de masaj bebeluşi acreditat IAIM.

Pentru un bebeluş masajul este o ocazie minunată de a îşi cunoaşte corpul, de a interacţiona, de a învăţa să se relaxeze. Clar din punct de vedere fizic îi aduce multe beneficii: circulaţie mai bună a sângelui, prin relaxare implicit scad şi hormonii de stres, ceea ce ajută sistemul imunitar în curs de maturizare, alinarea diferitelor senzaţii de disconfort (burtica, nas înfundat, etc).

În ce momente ale zilei este indicat masajul?

Masajul în primele 2-3 săptămâni este mai mult o mângâiere, e nevoie de adaptare cât de cât la mediul extrauterin. După 3 săptămâni se poate face într-adevăr masaj. Când? Momentul se alege în funcţie de starea bebeluşului, cu respect faţă de el. Cu alte cuvinte, masajul este bine să se facă când descoperim că bebeluşul este treaz, liniştit şi dispus să interacţioneze. Deci nu exista o perioadă din zi optimă pentru masaj, ci e vorba de cunoaşterea fiecărui bebeluş în parte, de unicitatea lui.

Spaţiul în care facem masajul trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 24-25 grade, pe o suprafaţă tare, de preferat pe o saltea, păturica pe jos ca să evităm accidentele. Fără factori care să perturbe atenţia bebeluşului( tv, radio). Cel care face masajul este bine să fie într-o stare relaxată şi pe poziţia unui observator fin la indiciile pe care le arata bebeluşul.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Bebelus