Îngrijirea mamei și nou-născutului în pandemie – Lecții învățate

Asociația SAMAS cu sprijinul Active Citizens Fund Romania, prin Granturile SEE 2014-2021, a organizat masă rotundă cu cei mai relevanți actori din domeniul sănătății mamei și copilului, miercuri 23 iunie 2021, ora 15:00.

Scopul discuției online a fost unul constructiv în care am dorit sa analizăm, împreună cu practicieni și decidenții din prima linie a îngrijirii mamei și sugarului următoarele aspecte:

  •  cum putem sa fim mai bine pregătiți în situația în care vom mai trece prin calamități cum a fost aceasta pandemie;
  •  ce bune practici păstrăm și după ce vom fi reintrat în normal;
  •  ce schimbări legislative trebuie sa operam pentru a avea o mai mare capacitate de a răspunde nevoilor de îngrijire medicala materno-fetale în timp de criză.

De asemenea, am abordat și următoarele teme:

  •  alăptarea în pandemie
  •  metodologia privind nasterea la gravidele suspicionata/confirmata cu SARS-COV-2/COVID19, Preluarea, îngrijirea bebelușului și asistenta medicală a nou-născutului
  •  Ordinului nr. 434 din 26 martie 2021 Anexa 1 – Plan de masuri și modalitatea de punere în practica la nivelul maternităților
  •  recomandările internaționale si ale Ministerului Sănătății privind prezența unei persoane alături de gravidă în sala de naștere
  • preocuparea forurilor internaționale (Națiunile Unite, Uniunea Europeana, Organizația Mondiala a Sănătății) pentru îmbunătățirea îngrijirii mamei și copilului în context de calamitate naturala

Întâlnirea a avut loc online iar invitații au punctat lecții importante pe care, împreună, le putem aplica pentru ca România sa fie mai bine pregătită sa acorde îngrijiri corespunzătoare mamelor și sugarilor în situații de criză:

Prof. Dr. Simona Vlădăreanu, Președintele Comisiei de Neonatologie din Ministerul Sănătății:

A fost un proces de învățare pentru noi toti. Prioritatea noastră a fost siguranta mamelor si nou-nascutilor in conditiile in care la inceput nu cunoasteam foarte multe despre modul cu sunt acestia afectati de aceasta boala noua. Recomandarile noastre insa au fost mereu centrate pe siguranta – iar cand dovezile stiintifice au aratat ca putem sa relaxam un pic conditiile de siguranta, cum ar fi separarea mamelor infectate de bebelusii lor, am facut tot posibilul sa actualizam recomandarile pentru maternitati astfel incat sa nu impunem aceasta separare acolo unde nu este necesar.

Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic specialist obstetrica-ginecologie Maternitatea Elena-Doamna (maternitatea Covid Iași):

Pandemia ne-a învățat sa ne adaptam și sa ne continuam misiunea chiar si in conditii vitrege. Da, ne-ar fi ajutat foarte mult sa avem pus la punct un program de telemedicina, cu tot ceea ce inseamna tehnologia si pregatirea suplimentara necesare. Asta si educatia consecventa a pacientilor despre sanatatea si drepturile lor. 

Dr. Gabriel Olaru, medic specialist obstetrica-ginecologie Maternitatea Bucur (Maternitate Covid București): 

Măsurile stricte luate la inceputul pandemiei au fost necesare chiar daca au fost neplacute si au deraiat activitatea de rutina a maternitatii, limitand mult accesul pacientelor non-Covid la servicii medicale. Dar noi, ca Maternitate Covid am avut experienta directa a evolutiei pandemiei si da, este necesar sa nu blocam activitatea maternitatilor mai mult decat este necesar. Cred ca pe viitor toate maternitatile trebuie sa isi organizeze sectiile pentru a putea primi, in siguranta, gravide Covid-pozitive.

Carmen Ungureanu, Coordonator al ProgramuluiI National de Screening si Preventie HPV, INSP:

Sunt necesare ghiduri minimale de reactie in cazuri diverse de calamitate sau criza, ghiduri ce trebuie exersate periodic pentru a creste capacitatea institutiilor medicale de a face fata acestor situatii reducand la maxim disturbarea serviciilor de ingrijire medicala. Cele mai utile lectii sunt cele pe care le invatam din greseli.

Irina Popescu, Moasa independenta, Consilier Onorific Sanatatea Mamei si Copilului, Ministerul Sanatatii:

E necesar ca in perioade de criza sa stim cum sa acordam ingrijiri respectand drepturile pacientilor, comunicand in permanenta motivele pentru care cateodata este poate necesar sa restrangem aceste drepturi.

Prof. Radu Vladareanu, Presedintele Comisiei de Obstetrica Ginecologie, Ministerul Sanatatii: 

Lecția cea mai importanta la acest moment este ca toti profesionistii din sanatate trebuie sa incurajeze gravidele sa se vaccineze impotriva acestei infectii. Asta ar rezolva rapid si eficient problema nasterilor in context de infectie Covid si ar ajuta spitalele sa isi poata relua activitatea de rutina.

Dr. Marina Otelea: 

Lecțiile pentru viitor pot fi extrase numai daca studiem in mod sistematic ceea ce s-a intamplat efectiv in maternitatile din Romania, atat din unghiul experientei pacientelor cat si din cel al cadrelor de medicale. Asociatia SAMAS s-a alaturat efortului initiat de OMS pentru a sonda aceste experiente prin doua chestionare cu intrebari. Am contribuit atat la elaborarea intrebarilor cat si la diseminarea si colectarea raspunsurilor din Romania. Concluziile acestui studiu vor fundamenta in mod stiintific ghiduri de raspuns la situatii de criza in domeniul ingrijirilor medicale pentru mame si sugari.

 

Asociatia SAMAS le-a mulțumit acestora pentru experientele și expertiza împărtășite. Avem convingerea ca în urma acestei discuții de lucru si noi, societatea civila, vom ști mai bine cum sa ne focusăm eforturile pe acele acțiuni, campanii sau inițiative de advocacy care sa ajute în misiunea medicilor de a îngriji cât mai bine gravidele, mamele și nou-născuții.

 

 

Data: 28 iunie 2021

Autor: Ana Măiță, purtător pentru drepturile mamelor

 

Alte articole din secțiunea: Comunicate