Impactul psihologic privind prezentarea riscului la pre-eclampsie

Articol recenzat si tradus de Daniela Lazar

Obiective: Un test prenatal universal nou al primului trimestru de sarcină pentru pre-eclamsie a fost introdus în 2 spitale din Mare Britanie. Preeclamsia este o gravă complicație a sarcinii cu consecințe negative atât pentru mamă cât și pentru făt. Scopul acestui test a fost să investigheze potențialele beneficii psihologice, daunele și acceptabilitatea de a oferi femeilor gravide informații privind riscul oficial de pre-eclamsie. Pre-eclamsia nu conține teste de confirmare curente cum ar fi amniocenteza pentru sindrom Down sau intoleranța la glucoză pentru diabetul gestațional.

Design studiu: Femeile au fost intervievate folosindu-se un program semi-structurat teoretic informat conform unui ghid care conține întrebări de început și de final iar transcrierile au fost analizate tematic folosindu-se analiza Framework.

Punere în aplicare și participanți: Un număr de 15 primipare care au primit risc crescut de pre-eclamsie (n=10) sau risc scăzut (n=5) într-a 12-a săptămână de sarcină au fost intervievate. Au rezultat 2 tipologii: primul tip al „administratorilor de pericol” care au avut un simț al controlului intern. Au fost concentrate asupra riscului pe care pre-eclamsia o prezenta pentru ele și au arătat interes pentru a căuta informații, schimbări de comportament pozitive și mecanisme de reevaluare cognitivă. Al doilea tip, „administratorii de frică” care au avut un simț al controlului extern: s-au concentrat asupra riscului pe care pre-eclamsia o reprezenta pentru făt și au arătat mecanisme de evitare. Ele au o percepție scăzută a riscului ținând cont că sunt supuse medical la un risc ridicat. În plus față de aceste tipologii 3 teme universale au ieșit la iveală în urma studiului: „medicalizarea sarcinii”, „îmbrățișarea tehnologiei” și „acceptabilitatea”.

Concluzii cheie: În urma unui test pentru pre-eclamsie în primul trimestru de sarcină pot exista potențiale consecințe nedorite pozitive și negative. O consecință pozitivă poate fi schimbarea de comportament proprie-indusă în timp ce o consecință negativă poate fi reducerea propriei monitorizări a mișcărilor fetale în timpul evoluției sarcinii.

Aplicații practice: Acest studiu indică faptul că femeile cu un risc ridicat de pre-eclamsie ar fi doritoare să se angajeze în eforturile de a-și reduce riscul de pre-eclamsie și există un potențial de a utiliza acest test ca bază pentru îmbunătățirea sănătății.

Sursa: Harris J.M. si colab., The psychological impact of providing women with risk information for pre-eclampsia: A qualitative study, Harris J.M. si colab. Midwifery 30 (2014) 1187–1195

Alte articole din secțiunea: Revista SAMAS