Epiziotomia: Pro sau contra?

Epiziotomia, aceasta interventie chirurgicala, aparent minora pentru specialist, este o trauma fizica si psihica pe termen scurt, mediu si lung pentru femeie, inca din perioada sarcinii, in timpul nasterii si uneori, multa vreme dupa nastere. Va intrebati,  si pe buna dreptate, ce este, de ce se practica, cand este justificata si cand este abuz, care sunt avantajele si dezavantaje, cum o ingrijiti si este in regula sa aflati raspunsuri la aceste intrebari, astfel incat sa va dati sau nu acordul pentru aceasta procedura chirurgicala in cunostinta de cauza. Moasa Ilenuta Aglitoiu, Educator Perinatal SAMAS raspunde la toate aceste intrebari:

CE ESTE EPIZIOTOMIA?

Epiziotomia este o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura expulzia fatului in cursul unei nasteri.

DEZAVANTAJE

Pana in anii 80-90, o epiziotomie era considerata utila pentru scurtarea perioadei de vindecare, pentru prevenirea extinderii tesutului vaginal, care s-ar fi putut rupe in timpul unei nasteri, pentru reducerea riscului incontinentei urinare si al prolapsului de organe pelvine dupa o nastere.

Dupa anii `90, in urma studiilor bazate pe evidente practice, cercetatorii au observat ca epiziotomia de rutina NU previne toate aceste probleme, recuperarea este deseori incomoda, deoarece incizia chirurgicala poate fi mai mare decat s-ar fi rupt perineul in mod normal; exista risc de infectie locala, din cauza vecinatatii cu orificiul anal. Pentru unele femei, epiziotomia provoaca dureri in timpul actului sexual, chiar si dupa ce au trecut luni de la interventia chirurgicala. Pe de alta parte, acest procedeu ar putea creste riscul dezvoltarii incontinentei fecale.

 DE CE ESTE NEVOIE DE EPIZIOTOMIE?

Studiile au demonstrat ca doar in 10% din nasteri epiziotomia preventiva se justifica:

  • daca ritmul cardiac al bebelusului tau arata ca acesta nu tolereaza ultimele minute de travaliu si este necesar sa se nasca cat mai repede posibil;
  • daca bebelusul tau este foarte mare si este nevoie de spatiu in plus pentru a putea fi manevrat pentru ca acesta sa se nasca;
  • daca bebelusul vine cu funduletul( prezentatie pelviana) sau cu fata in sus (prezentatie craniana varietate posterioara);
  • daca tesuturile tale incep sa sangereze sau par gata sa se rupa in bucati multiple pe masura ce capul bebelusului tau incepe sa preseze ca sa iasa( totusi  cateva mici rupturi superficiale sunt de preferat unei epiziotomii, depinde de medicul/ moasa care asista nasterea- de rabdarea si stapanirea tehnicii de dirijare a expulziei bebelusului, cat si de protejare a perineului);
  • daca este nevoie de spatiu in plus pentru a putea folosi forcepsul/ vacuum  pentru a ajuta la nasterea bebelusului tau.
  • analgezia epidurala este o alta cauza a efectuarii epiziotomiei, necesara atunci cand expulzia bebelusului se prelungeste mai mult de 1 ora.

Din pacate, a intrat in cultura noastra ca nasterea este asociata obligatoriu cu trauma perineala, ceea ce este gresit, dovada stand rata epiziotomiilor recomandata de OMS: 5%.

Factorii care influenteaza integritatea perineului sunt: masajul perineal, elasticitatea tesuturilor influentata genetic( in doar 10% din cazuri este necesara epiziotomia, incluzand si situatiile in care prezentatia o impune: prezentatia pelviana, prezentatia craniana in varietate  posterioara), educarea personalului medical( 60% epiziotomii), pozitia adoptata in cursul nasterii.

Ingrijirile dupa epiziotomie se aplica dupa fiecare scaun si dupa fiecare mictiune: toaleta vulvei cu apa calda si sapun sau amestec de infuziii de plante medicinale( pelin, musetel, galbenele etc.) in general pana in ziua a 4-a, cand se vor suprima firele de sutura de la piele, toaleta ce se va efectua doar la exterior, nu intravaginal si dinspre vulva spre anus. Tamponului igienic se schimba la 2-3 ore( acceptate fiind cele cu suprafata de bumbac, vata acoperita cu tifon/ comprese, putin iritante si care pot permite aprecierea cantitatii si calitatii lohiilor, absorbantele neoferind aceste avantaje). Se vor face bai calde de sezut, se va evita presiunea pe zona perineala din  pozitia “in sezut” prin folosire unui colac medicinal sau a unui prosop mare de baie, rulat si unit la capete sau prin schimbarea pozitiei intr-una laterala sau semi-sezand. Sesizati daca dupa suprimarea firelor apare o dehiscenta( deschidere) a plagii perineale, cauza a unei infectii locale, pentru ca este posibil sa fie nevoie de toaletare chirurgicala, alaturi de o ingrijire mai riguroasa a plagii, care nu exclude posibilitatea resuturarii  cu cicatrizare a plagii perineale per secundam.

In perioada de lauzie( primele 6-8 saptamani) efectuati contractiile perineale invatate la cursurile de educatie perinatala, faceti exercitii de gimnastica hipopresiva, iar dupa lauzie puteti incepe reeducarea abdo-perineala( 8-12 sedinte) care consta in gimnastica hipopresiva, exercitii pentru contractia abdo-perineala, biofeedback si electrostimulare( eficiente in tratarea incontinentei urinare), reeducare manuala prin tuseu vaginal.

In cazul epiziotomiei, functia sexuala se recomanda sa se reia dupa 8 saptamani. Deoarece contactul sexual nu trebuie sa fie dureros, accentul se pune pe un preludiu prelungit si folosirea unui gel lubrifiant pe baza de apa, in aceasta perioada coexistand si o uscaciune vaginala datorata concentratiei foarte scazute de estrogen si progesteron.

Alte articole din secțiunea: Nastere