Dieta dupa nastere. Cum poti scapa de kilogramele acumulate in sarcina

Odata cu nasterea, pe langa temerile fata de ingrijirea bebelusului, o femeie se confrunta si cu dorinta de a scapa cat mai repede de kilogramele acumulate in timpul nasterii. Iata care sunt recomandarile Gabrielei Codruta Nedelea, consilier in nutritie si remodelare corporala, specialist SAMAS.

– Foarte multe femei isi doresc sa scape cat mai repede de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. La cat timp dupa nastere pot urma o dieta?

Imediat dupa nastere, treptat se vor pierde o parte din kilogramele acumulate in sarcina, iar daca pe perioada alaptarii se adopta o dieta echilibrata nutritional cu un numar de calorii raportat la greutatea optima a acesteia tinand cont de varsta, inaltime si tip constitutional, va slabi in ritmul sanatos prin consumul energetic pe care productia lactata il solicita. Nu este recomandata instituirea unei diete din punct de vedere al restrictiei calorice pe toata perioada lactatiei ci se recomanda echilibrul nutritional care sa asigure toti nutrientii de care mama are nevoie . Este important ca din punct de vedere caloric, sa existe un aport cu 500 de calorii mai mult decat este optim, deoarece productia lactata este mare consumatoare de energie iar daca mamica nu a acumulat multe kilograme in sarcina peste (11-13 kg), acestea vor fi eliminate rapid si nu se recomanda nicio dieta. Daca mamica nu alapteaza, se recomanda instituirea unei diete de slabire dupa 1.5 luni de la nastere, timp in care organismul femeii se reface si din punct de vedere hormonal se echilibreaza. Dupa nasterea prin cezariana, aceasta perioada se prelungeste pana la 2,5 luni, deoarece este nevoie de suportul nutritiv optim pentru refacerea tisulara, dar aportul caloric trebuie sa fie mai scazut deoarece consumul este limitat prin lipsa intensitatii efectuarii eforturilor fizice.
Atat in cazul mamicilor care au nascut natural cat si a acelora care au apelat la cezariana, scaderea in greutate trebuie sa fie lenta, nu mai mult de 2kg/luna si insotita de exercitii fizice facute cu regularitate, desigur in raport cu capacitatea de efort a fiecarei persoane.

Ce diete sunt recomandate in acest caz?

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie