Cutaden® – un brand drag românilor din generaţie în generaţie

Arta de a îngriji pielea fină a bebeluşilor, a suscitat controverse şi discuţii mii de ani. Să menţii o piele atât de delicată, în stare optimă de hidratare, să eviţi iritaţia, pruritul, agitaţia, usturimea la atingere, au rămas în istoria timpului, adevărate bătălii, pentru fiecare mamă, bunică sau bonă. Se spune că poţi pierde o bătălie, important este să nu pierzi întreg războiul!

 

Cel mai eficient mod de a rezolva o problemă, este să preîntimpini apariţia ei.

În consecinţă, aplicarea unor reguli generale de igienă: baia zilnică, obiecte de toaletă utilizate doar pentru copil şi dezinfecţia lor corectă, prosoape individuale, lenjeria de pat curată şi utilizată doar pentru copil, produse cosmetice dedicate strict pielii sensibile a copilului, sunt câteva reguli minimale, care necesită a fi respectate de întreaga familie, în vederea menţinerii sănătaţii puiului de om, pe termen lung.

Tegumentul nou‐născutului trebuie abordat diferit de cel al adultului.

Este bogat celular, şi este sărac în fibre de colagen şi fibre elastice. În consecinţă, rezistenţa şi elasticitatea tegumentului sunt diminuate. Tegumentul nou‐născutului, deşi îndeplineşte funcţia de barieră, nu are încă suficient dezvoltate mecanismele de termoreglare (secreţia sudorală şi tonusul vascular) şi nici răspunsul imunitar. Acestea continuă să se dezvolte în primele luni după naştere. Ca urmare, este foarte important ca pentru a o menţine sănătoasă, să  îngrijim zilnic pielea cu produse potrivite.

În zona scutecului, posibilitatea de a se dezvolta diferite probleme cutanate este crescută prin prezenţa a  numeroşi factori de risc. Eritemul fesier este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la sugari, debutând încă din primele luni de viaţă. În apariţia acesteia sunt implicaţi mai mulţi factori:

  • frecarea,
  • umiditatea,
  • utilizarea agenţilor de curăţare,
  • creşterea pH‐ului,
  • contactul cu urina şi materiile fecale.

La copilul cu eritem fesier este compromisă bariera cutanată şi creşte permeabilitatea transepidermică, inclusiv pentru substanţele iritante sau unele medicamente.

Eritemul fesier se manifestă, sub forma unor plăci eritemato‐scuamoase care au predilecţie pentru zonele convexe: suprafeţele interne ale coapselor, fese, organele genitale, zona abdominală inferioară.

În mod caracteristic, pliurile inghinale nu sunt afectate deoarece scutecele şi substanţele potenţial iritante nu ajung în această zonă.

Dacă eritemul fesier evoluează de mai mult de 72 de ore, probabilitatea de a se infecta candidozic este foarte mare. (1)

Cutaden® bebe este special formulat pentru a calma şi a proteja zilnic pielea delicată a copilului. Crema conţine un număr minim de ingrediente, special selecţionate pentru rolul emolient şi protector asupra tegumentelor sensibile.

Cutaden® Bebe şi-a dovedit eficienţa în menţinerea stării de sănătate a pielii sensibile prin reducerea aspectului de roşeaţă a pielii determinat de diferite agresiuni extene: bacteriene şi mecanice.

Cutaden® Bebe are în compoziţie Vital ET®, un complex biofuncţional stabil, conţinând tocoferil fosfat, dovedit ştiintific ca fiind o formă naturala de vitamina E. (2)

Cutaden® bebe reduce înroşirea pielii, reface bariera cutanată, calmează reacţiile iritative, eliminând disconfortul şi contribuind la starea de bine a copilului şi implicit a familiei.

În primele 6 luni de viaţă, echilibrul sau dezechilibrul între structura fină a pielii şi agresiunea factorilor externi, este cel care dictează. Daca tegumentele sunt menţinute curate, îngrijite, protejate corect cu un dermoprotector adecvat iar în jurul copilului există adulţi implicaţi, responsabili, vindecarea pielii copilului se va produce extrem de rapid. Organismul copilului va compensa uşor, orice modificare, cu condiţia aplicării unui tratament corect, inţiat la timp şi administrat cât timp este necesar, pentru vindecare locală completă,. De reţinut! – importantă rămane alegerea unui produs de bună calitate, verificat de proba Timpului, adecvat copilului dumneavoastră.

 

Autor: Dr. Valeria Herdea

Medic primar medicina de familie – profil pediatrie

Instructor formator MF

Preşedinte AREPMF

Vicepreşedinte Colegiul Medicilor România

 

Bibliografie:

  1. Benea, V.; Iliescu Olguța Anca – ELEMENTE DE DERMATO-PEDIATRIE: PARTICULARITĂȚI PRIVIND ÎNGRIJIRILE CURENTE ŞI DERMATOZELE FRECVENTE, curs EMC online
  2. Vital ET® – Data on File

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus