Cum te pregătești pentru nașterea naturală. Sfaturi utile pentru a trece mai ușor prin travaliu.

 

Nașterea naturală este un proces firesc, pe care evoluția l-a ajutat să devină tot mai ușor pentru gravide. Cu toate acestea durerile travaliului și apoi ale nașterii sunt destul de intense și sperie viitoarele mame.
Nu s-a găsit încă rețeta pentru o naștere perfecta și rapidă, fără complicații, dar există o serie de factori care te pot ajuta să fii pregătită fizic și psihic pentru a aduce pe lume un copil (sau chiar mai mulți ).

 

 

5 sfaturi utile, de la educatorii perinatali, pentru ca mama să fie pregatită de nașterea naturală:

  1. Urmeză cursuri prenatale pentru a putea afla informațiile necesare conturării din punct de vedere rațional a modului în care se desfășoară travaliul și nașterea. Vei fi informată despre posibilele momente mai dificile și vei învăța care sunt soluțiile pentru a le depăși cu bine. Vei învăța care sunt elementele care te susțin în timpul travaliului.
  2. Construiește o bună comunicare cu medicul tău. Este important să simți că planul tău de naștere este cunoscut și susținut de el. O relație de încredere totală în medicul tău este necesară pentru liniștea ta.
  3. Informează-te despre rolul perineului în timpul expulxiei/nașterii și cum poți să îl pregătești pentru acest moment. Un curs despre pregătire a perineului îți poate clarifica toate temerile legate de durere, rupturi, posibile complicații. Astfel, gravidele se pregătesc pentru o naștere în care știu cum să-și protejeze perineul și cum să evite ulterior problemele intime. De asemenea, un perineu pregătit corect va ajuta mama să revină mai rapid la forma inițială.
  4.  Este bine să faci mișcare în timpul sarcinii – gimnastică, yoga prenatală sau înot (consultă-ți medicul înainte de a practica orice sport).
  5. Învață câteva metode prin care poți să îți observi corpul, mintea și starea ta emoțională în timpul unei zile. Învață câteva metode de relaxare prin liniștirea minții, detensionarea corpului, acceptarea și integrarea stărilor tale emoționale.
    În apropierea datei probabile a nașterii, odihnește-te! Un corp și o minte obosită vor simți totul mult mai intens.

Ce trebuie să știi și să faci pentru a trece mai ușor prin travaliu:

  1. Găseste un echilibru între mișcare și odihnă. Mai exact, găsește acele poziții pe care să le folosești în travaliu, care să îți permită în timpul contracției să te miști, și când s-a oprit contracția să poți să îți odihnești corpul foarte rapid și usor.
  2. Folosește-te de toate instrumentele care te pot ajuta (masaj, apă caldă/rece în funcție de situație, miros, melodiile care îți plac, respirație, etc.)
  3. Creează-ți un mediu în care simți că ai intimitate, că ești respectată și în siguranță.
  4. Dacă în timpul sarcinii ai practicat poziții de deschidere a bazinului, de relaxare, corpul tău are o memorie , observă-l și lucrează cu el. (Recomandăm cu drag yoga prenatală.)
  5. Întreabă atunci când ceva te sperie. Experiența travaliului și a nașterii este în mare parte o provocare a minții și frica este cel mai mare sabotor. Lucrează cu ea atât în sarcină cât și în timpul travaliului.

Oricât de obositor și de dureros ar putea fi travaliul, amintește-ți un singur lucru: trece. La finalul lui vei strânge la piept cel mai important “proiect” din viața ta.

 

12 noiembrie 2019, Articol scris in colaborare cu Adreea Andrei – moasa, educator perinatal, trainer masajul bebelusului si instructor yoga.

 

 

Alte articole din secțiunea: Nastere