Cum poți preveni nașterea prematură

Orice viitoare mama își dorește sa dea naștere unui copil sănătos. Din păcate, sunt multe cazuri în care nu se întâmplă acest lucru, principalul vinovat fiind nașterea prematura. Prematuritatea implică o dezvoltare insuficienta  a bebelușului, cu consecințe asupra starii sale de sanatate ulterioare. Odata ce vei ajunge sa cunosti motivele pentru care are loc acest tip de nastere, vei sti si cum sa îl poti preveni.

Nașterea prematură poate fi cauzata de condiții patologice, respectiv de probleme medicale ale mamei, însa un stil de viata nesanatos pe parcursul sarcinii este cel mai întalnit factor de risc. Asadar, principala regula pentru prevenirea prematuritatii este îngrijirea sanatatii mamei. O mama sanatoasa va da nastere unui copil sanatos. În randurile urmatoare vei afla cum poți fi o mama sănătoasă.

În primul rand, trebuie sa acorzi o atenție deosebita alimentației. De ce? Pentru ca orice consumi tu ajunge prin placenta direct la fat. Acest lucru nu înseamna ca trebuie sa mănânci cat doi, ci ca pentru doi. Astfel, alimentele introduse în regim trebuie sa aibă o valoare nutrițională ridicata, pentru a va hrani atat pe tine, cat si pe puiul din tine. Pentru a-i asigura pruncului nenăscut o dezvoltare armonioasa, este necesar sa ai un regim alimentar diversificat. Din acest motiv, dietele sunt strict interzise!

Un regim alimentar diversificat conține:

– proteine (de origine animala și vegetala),
– carbohidrati complecsi ( adica fara sare, zahar alb, grasimi hidrogenate, alimente albe, rafinate, pe baza de faina alba),
– lipide (grasimi din alimente naturale, bogate în acizi grasi esentiali omega-3),
– minerale,
– vitamine,
– antioxidanti,
– fibre alimentare,
– foarte multa apa.

Alimentele care îți aduc necesarul de nutrienți sunt: carne, oua, lapte, leguminoase (linte, fasole, mazare, naut, quinoa, chia, hrisca, amarant etc.), sardine conserva, hering, cod, macrou, pastrav, seminte de in, canepa, susan, nuci, migdale, cereale integrale, legume si fructe crude. În principiu, cele mai indicate sunt alimentele naturale integrale, în stare proaspata. O la fel de mare importanta o are si modalitatea în care consumi si prepari aceste alimente. Prajelile, zaharurile rafinate, îndulcitorii sintetici, aditivii alimentari si excesele sunt dăunătoare sănătății tale si a copilului!

În cel de-al doilea trimestru de sarcina,

este recomandat sa consumi mai multe alimente bogate în fier hemic, îar în cel de-al treilea – alimente bogate în calciu. Echilibrul alimentar si corporal joaca un rol important în sanatatea copilului, caci greutatea lui va fi direct proportionala cu a ta. Asadar, trebuie sa ai grija sa nu te încadrezi nici în limitele subnutritiei, nici în cele ale supranutritiei…adica sa nu mananci nici prea putin, nici prea mult. În schimb, luarea în greutate în perioada sarcinii este invers proportionala cu greutatea ta dinainte de sarcina. Cu alte cuvinte, cu cat ai mai putine kilograme, cu atat trebuie sa te îngrasi mai mult…si invers.

O atentie deosebita trebuie acordata consumului de iod si de apa. Iodul îi este absolut necesar femeii gravide, deficienta lui avand consecinte mai grave decat excesul. Iodul nu trebuie confundat cu sarea. Te poti aproviziona cu necesarul de iod din alge marine, spre exemplu, care pot fi folosite pentru a da gust mancarii, înlocuind sarea. De asemenea, lipsa de apa conduce la o mai slaba functionare a organismului, care îl afecteaza în mod direct pe fat. Si aici referirea este strict la apa, caci niciun alt lichid nu o poate înlocui, iar sucurile din comert trebuie evitate.

Exista cateva aspecte care conduc la nastere prematura si o stare de sanatate precara a bebelusului. Acestea includ: fumatul, consumul de alcool si de droguri, care sunt absolut interzise! De altfel, este recomandat sa ai grija la acest aspect înca din perioada de dinainte de conceptie, caci aceste obiceiuri afecteaza calitatea ovulului.
Expunerea la substante chimice se încadreaza si ea la lucruri interzise. Ai grija, asadar, la vopsele (inclusiv cea de par), factori poluanti, cosmetice! Substantele chimice trec prin epiderma și pătrund în placenta, așa că fii atentă la ingredientele cosmeticelor pe care le folosești!

Este deja cunoscut faptul ca stresul poate avea consecinte destul de grave asupra sanatatii, asa ca orice factor de stres trebuie eliminat în perioada sarcinii. Mai mult, emotiile tale se transmit fătului prin intermediul hormonilor de stres, care strabat placenta si îi pot cauza inclusiv miscari spasmodice. Asigurarea unui mediu relaxant si comunicarea cu micutul din burtica pot contribui la sănătatea acestuia.

Atât timp cât ai grijă de sănătatea ta, șansele de a da naștere unui copil prematur sunt foarte slabe. În schimb, nerespectarea regulilor alimentare si cele privind stilul de viata în perioada sarcinii are consecințe grave asupra copilului. Îngrijirea în timpul sarcinii fiind importantă, Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari a creat cursuri de consiliere a gravidei pe întreaga durata a sarcinii. Astfel, te poți asigura ca vei da naștere unui copil sănătos participând la aceste cursuri, care îți vor oferi răspunsuri pentru orice întrebare.

 

Articol realizat în colaborare cu bebelu.ro

Alte articole din secțiunea: Nastere