Comunicarea cu pacientul prin interviul motivațional

Asociația SAMAS organizează un nou curs de fomare continuă pentru Educatorii Perinatali din rețeaua Asociației.

Pe parcursul a trei zile – 22, 23 și 24 martie – cadrele medicale vor face o incursiune în Interviul Motivațional – ca tehnică de comunicare cu pacientul. Cursul se va desfășura sub directa coordonare a Alexandrei Onișor – Doctorand în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

Interviul Motivațional a fost brevetat ca stil de consiliere folosit în scopul declanșării și obținerii schimbării comportamentale prin implicarea activă a pacientului în explorarea și rezolvarea ambivalenței legate de schimbare. Acest stil de consiliere presupune:

– desfășurarea conversațiilor cu pacientul într-un anumit spirit conversațional bazat pe colaborare, compasiune, evocarea răspunsurilor de la pacient și sprijinirea autonomiei acestuia.

– folosirea unui set de abilități și tehnici de comunicare pentru identificarea și creșterea motivației pentru schimbare.

– susținerea pacientului în realizarea și menținerea schimbării.

Validarea științifică puternică acordată acestui stil de consiliere în declanșarea schimbării comportamentale – fie că e vorba de abordarea adicțiilor, schimbare stilului de viață, aderența la tratament etc. – și ușurința de achiziționare și folosire a tehnicilor de comunicare a făcut ca acest stil de consiliere să devină un stil conversațional, folosit în practica de zi cu zi, de către diverși specialiști din domeniul sănătății (medici, psihoterapeuți, nutriționiști, antrenori de fitness).

După cele trei zile de curs, specialiștii în educație perinatală formați de Asociația SAMAS vor răspunde cerințelor actuale de comunicare cu părinți sau viitori părinți. Cele patru procese ale comunicării din Interviul Motivațional – implicarea în comunicare, focalizarea conversației, evocarea motivației și autoeficacității, planificarea pentru acțiune – vor putea fi folosite în sălile de nașteri, în consilierile în alăptare, în cadrul cursurilor perinatale, în cadrul campaniilor de sprijin social pe care Asociația SAMAS le organizează, inclusiv în comunicarea cu mamele minore din maternități.

Alte articole din secțiunea: Evenimente cadre medicale