Colicile: strategii de calmare, de la educatorul perinatal

Colicile vă dau bătăi de cap? Ține cont de următoarele sfaturi pentru a-i alina disconfortul puiului tău. Mulți bebeluși trec prin această etapă. Dar ce sunt colicile? Și ce poți face tu să-l alini? Aflăm de la Mihaela Timofte, educator perinatal SAMAS, asistent medical neonatologie și consultant în lactație certificat IBCLC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă – fără suplimente de apă, ceai, sucuri – pȃnă ȋn jurul vȃrstei de șase luni. Orice supliment administrat bebeluşului va duce la scăderea secreţiei lactate. De aceea, ȋnainte de a administra copilului orice medicament sau supliment împotriva colicilor, trebuie cerut întotdeauna sfatul medicului pediatru.

Ce sunt colicile?

Un bebeluş plȃnge pentru a semnala o nevoie care poate fi pentru hrană, confort, căldură, prezenţa mamei, durere, boală, frică. Atunci cȃnd părinţii răspund prompt la semnalele copilului, o relaţie de lungă durată, sigură şi de încredere ȋncepe să se dezvolte. Răspunsul prompt reduce stresul copilului şi sporeşte ȋncrederea părinţilor ȋn noul lor rol.

În cazul în care bebeluşul începe să plângă mai mult sau mai puțin la aceeași oră în fiecare zi, și părinţii nu-l pot opri în nici un fel, probabil că se vor gandi că suferă de colici.

Pentru a pune un diagnostic de colici la sugari trebuie să luăm ȋn calcul următoarele lucruri: episoadele de plȃns durează mai mult de trei ore pe zi, timp de trei zile pe săptămână și mai mult de trei săptămâni consecutiv, la copiii bine hrăniți, sănătoși.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Bebelus