Cele mai surprinzatorare 10 riscuri pentru copii 0-2 ani
Îngrijirea bebeluşului înseamnă şi prevenirea accidentărilor.
Cele mai multe programe de pregătire prenatală se concentrează pe principiile corecte de îngrijire a bebeluşului fie că e vorba de igienă, somn sau alimentaţie. Ceea ce Programul SAMAS abordează în plus este modul în care părinţii pot să prevină accidentările de la 0 la 2 ani. La Cursul de Siguranţă a Copilului 0-2 ani, părinţii sunt informaţi despre zonele de risc în funcţie de vârstă copilului şi cum pot preveni uşor rănirile uşoare şi accidentările grave. Având în vedere că majoritatea covârşitoare a accidentărilor la copii de sub 2 ani se produc în casă, acest curs este unul foarte util de urmat atât înainte de naştere cât şi după naştere.
Cele mai surprinzatorare 10 riscuri pentru copii 0-2 ani
- Setaţi temperatura în spaţiul unde doarme bebeluşul între 18 şi 22 grade Celsius. O temperatura mai mare creşte riscul de supraîncălzire şi riscul de Sindrom de Moarte Subită a bebeluşului.
- Blocaţi spaţiile mici în care se poate ascunde copilul: maşină de spălat, cutii mari cu capac, frigider, cămări, spaţii de depozitare mascate în structura canapelei sau a patului– există riscul de blocare în interior şi asfixiere.
- Bateriile tip pastilă pot fi ingitite sau aspirate foarte uşor şi odată ajunse în gât sau în stomac devin extrem de corozive şi ard ţesuturile provocând rănirea gravă sau moartea.
- Nu lăsaţi poalele fetei de masă să atârne acolo unde are acces toddlerul – acesta poate trage de ele răsturnând peste el obiecte grele, tăioase sau lichide fierbinţi.
- Securizati în dulapuri închise alimente şi băuturi destinate adulţilor (alcool, cafea, sosuri picante, mirodenii picante, ardei iuţi). Ingerarea unei cantităţi mici de mirodenii sau sosuri picante poate răni grav un copil mic.
- Blocaţi capacul de la WC. Toddlerii curioşi au tendinţa să se ţină cu mânuţele de vas iar capacul le poate cădea peste degete. De asemenea există riscul de innecare. Toddlerii pot să se aplece cu capul înainte să atingă apă şi cum centrul de greutate la vârstă asta este capul pot să cadă cu capul în faţă şi să nu se mai poată redresa.
- Nu lăsaţi copilul sub 2 ani nesupravegheat cu câinele sau cu pisica. Atenţie mai ales la câinii de talie mare care pot răni grav doar cu o muşcătura iar cei din rasele definite că agresive prin lege care pot atacă fără avertisment fără a putea fi stăpânite de un adult.
- Faceţi un inventar al plantelor de interior şi asiguraţi-va că nu păstraţi plante care emană uleiuri volatile, polen sau spori cu potenţial alergenic, iritant sau toxic. Cele mai comune plante de apartament cu toxicitate sunt:
- Floarea Flamingo – Anthurium andraeanum
- Trompetă îngerilor – Datura arborea
- Aloe Vera – Aloe Barbadensis
- Iederă – Hedera Helix
- Crizantema – Chrysanthemum
- Hortensia – Hydrangea macrophylla
- Filodendronul – Philodendron
- Dieffenbachia
- Azalee – Rhododendron
- Cyclamen – Cyclamen persicum
- Oleandru -Nerium Oleander
- Când puneţi copilul în scaunul de maşină, chiar dacă scaunul este adecvat dimensiunii copilului şi aţi securizat corect copilul în scaun verificaţi că îmbrăcămintea să nu scadă securitatea. De exemplu, hainele de iarnă tip pufoaica lucioasă, cosmonaut etc. crează un efect de alunecare în contact cu centurile de prindere a copilului şi la un impact, copilul poate scapă efectiv prin alunecare din centurile menite să îl securizeze în scaun.
- Nu daţi copiilor creioane sau carioce de colorat convenţionale în timpul călătoriilor cu maşina. Deşi mulţi părinţi încearcă să ofere copiilor tot felul de ocupaţii că să îi menţină ocupaţi de durata unei călătorii mai lungi, uită că un creion de colorat în mânuţa copilului poate deveni un obiect contondent periculos la o frână bruscă. Există în comerţ în schimb creioane şi carioci cu forme speciale pentru a preveni acest risc.
Află mai multe participând la cel mai complet şi prietenos program de sanatate pentru mame si sugari, Programul SAMAS: http://programsamas.ro/mame/servicii
Sursa imagine aici
Alte articole din secțiunea: Familie
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro