Beneficiile psihologice ale cântecelor de leagăn

Cântecele de leagăn sunt vechi de când omenirea și nu este doar o vorbă, ci este un fapt dovedit de tăblițele de argilă scrijelite în alfabetul cuneiform, vechi de 4 milioane de ani, pe care au fost înscrise cuvintele unui cântec de leagăn babilonian.

Și nu doar atât, dar cântecele de leagăn sunt răspândite în întreaga lume, fiind foarte similare în ceea ce privește tempoul și ritmul.

Oriunde te duci în lumea aceasta, vei găsi mame care le cântă copiilor lor cântece similare, cu o linie muzicală bazică și câteva cuvinte care se repetă.

Toate cântecele de leagăn își au originea în sentimentele de dragoste, grijă și protecție pe care o mamă le nutrește față de copilul său.

Aceste cântece alimentează apropierea emoțională și ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, și confort și securitate, pe de altă parte.

Indiferent de cuvintele folosite, toate aceste cântece au o capacitate de liniștire hipnotică, motiv pentru care copiii se calmează și adorm indiferent dacă le cânți în limba lor maternă sau într-o cu totul altă limbă străină.

Ritmul cântecelor este liniștitor pentru că imită mișcările pe care copilul le experimentează în pântecele mamei.

Numeroase studii, derulate în unități de îngrijire a nou-născuților, au dovedit că sunetele cântecelor de leagăn ajută la îmbunătățirea somnului copilului, a semnelor vitale, susțin luarea în greutate, scad stresul și anxietatea și reduc semnificativ perioada de spitalizare.

Pe lângă funcția de liniștire și adormire, cântecele de leagăn au și o funcție educațională, ajutând la stimularea limbajului și dezvoltarea cognitivă. Cântându-i unui copil este un mijloc foarte natural și eficient de a-l familiariza cu sunetele și cuvintele din limba maternă.

Totodată, cântecele de leagăn întăresc legătura emoțională dintre părinte și copil.

Diverse cercetări au studiat modul în care mama și copilul interacționează în primele luni de viață, dovedind că cei mici sunt ființe muzicale și au un simț al ritmului înnăscut. Chiar și atunci când mama nu îi cântă copilului, ea tinde să vorbească într-un mod muzical, având un ritm foarte clar și inflexiuni ale vocii sus-jos. Ce este total surprinzător este felul în care copilul răspunde, folosind gesturi și gângureli exact în ritmul în care mama vorbește, de parcă ar fi doi muzicieni de jazz care improvizează.

Abilitatea de a procesa muzica apare în zonele specializate ale creierului în primele luni după naștere și are o multitudine de beneficii:

  • de la conectare emoțională,
  • coordonare,
  • comunicare,
  • susținerea mișcării,
  • stimularea plăcerii,
  • până la conturarea identității personale.

Copiii pot diferenția sunetele și recunoaște diferite melodii încă din perioada dezvoltării intra-uterine, motiv pentru care se recomandă să-i cânți copilului o melodie înainte de a se naște pentru a se familiariza cu ea și a-l ajuta apoi să se relaxeze și să adoarmă mai ușor.

În prezent, foarte mulți părinți folosesc diverse aplicații și muzică înregistrată, care vin să înlocuiască acele cântece de leagăn pe care mamele din trecut le cântau copiilor lor. Dar, indiferent cât sunt de frumoase cântecele înregistrate, ele nu au beneficiile emoționale și de conectare pe care le au vocea mamei sau a tatălui, chiar dacă nu excelează la capitolul canto 🙂 . Vibrația și sunetul vocii părinților are un efect foarte puternic asupra copiilor, ajutând, precum spuneam mai sus, la liniștirea copilului și întărirea legăturii emoționale și afective părinte-copil. Atunci când le cântăm copiilor ne acordăm cu starea acestora și răspundem cu atenție și căldură semnalelor pe care le transmit – putem să încetinim ritmul sau să creștem frecvența acestuia, în funcție de nevoile de moment ale celui mic.

Cântatul are un impact emoțional puternic și asupra părinților,

ajutându-i pe aceștia să reducă stresul și anxietatea. Iar prin intermediul muzicii, între părinte și copil se naște un spațiu al sincronicității, care îi aduce pe cei doi în aceeași stare emoțională.

În plus, cântecele de leagăn tradiționale influențează pozitiv copilul la nivel subconștient pentru că-i transmit acestuia idei frumoase, legate de dragostea pe care i-o poartă părintele și binele pe care i-l dorește.

 

În încheierea acestui mic articol, pentru a vă încuraja să reluați această frumoasă și magică practică a cântecului de leagăn, vă oferim versurile unui cântec tradițional românesc, pe care suntem siguri că-l veți recunoaște cu drag și dor, așa cum l-ați auzit de la mamele voastre:

Nani, nani, puișor,

Nani, nani, dormi ușor,

Nani, nani, puișor,

Nani, nani, dormi ușor,

Ca mama te-o legăna,

Și din gura ți-o cânta.

Nani, nani, puișor,

Nani, nani, dormi ușor,

Nani, nani.

 

Articol realizat de: psih. Lavinia Bratu – mamă de doi băieței, Gruia și Corvin.

Data articol: 28 iulie 2021

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie