Beneficiile alaptarii pentru tine si bebelusul tau

Toate cercetarile din domeniu arata ca laptele matern are o compozitie unica, fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusilor. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor mamelor alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la 2 ani in paralel cu procesul de diversificare.

Alaptarea este metoda optima de hranire a nou-nascutului, fiind cea mai naturala, economica si sigura cale de a asigura bebelusului nutrientii necesari dezvoltarii fizice, dar si psiho-emotionale, prin legatura speciala care se creeaza intre mama si sugar.

Laptele matern oferit exclusiv si la cerere copilului, nu doar ca are proprietati nutritive care asigura necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide si lichide, dar este asimilabil si usor digerabil. In plus, putine mamici stiu ca inca din primele momente dupa nastere, sanii lor secreta colostru, supranumit si aurul lichid. Astfel, prin punerea la san bebelusul va consuma colostru care ii va satisface toate nevoile, protejandu-l de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat in carbohidrati, imunoglobuline si polipeptide, in combinatii personalizate si concentratii maxime.  Acest colostru va pune cele mai solide baze pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului.

In plus, alaptarea este cea care furnizeaza copilului sentimentul de protectie, intimitate, iubire si siguranta, sentimente absolut esentiale in dezvoltarea emotionala normala a bebelusului. De altfel, nutritia ca si toate celelalte alegeri pe care le facem in primele 1000 de zile, de la conceptie si pana la varsta de 2 ani isi pun amprenta asupra viitorului adult, iar gravidele si mamele pot influenta activ procese esentiale in dezvoltarea copiilor lor.

AVANTAJELE ALĂPTĂRII PENTRU MAMĂ

  • Suptul favorizează eliberarea ocitocinei care contribuie la stimularea involuţiei uterine după naştere.
  • Există o legatură demonstrată de multe studii între alăptare şi descreşterea riscului de cancer ovarian şi de sân. Riscul scade cu cât perioada de alăptare pe parcursul vieţii este mai lungă.
  • S-a demonstrat că, în ciuda faptului că în timpul sarcinii şi alăptării, densitatea osoasă scade, prin mobilizarea calciului, densitatea minerală revine şi chiar depăşeşte valoarea iniţială după înţărcare.
  • Femeile care alăptează revin la greutatea dinaintea sarcinii mai repede decât cele care nu alăptează şi au un risc de obezitate mai mic ulterior în viaţă.
  • În cazul femeilor cu diabet tip I studiile au arătat că în timpul alăptării prin conversia continuă a glucozei în galactoză şi lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%.
  • În primele 6 luni de viaţă a copilului dacă menstruaţia nu s-a reinstalat şi copilul este alăptat exclusiv (cu un interval maxim de 6 ore între două mese în fiecare ciclu de 24 de ore), alăptarea poate să prezinte o protecţie contraceptivă de 98%.
  • Alăptarea crează o legatură strânsă între mamă şi copil şi ajută mama să dezvolte un instinct matern puternic.

AVANTAJELE ALĂPTĂRII PENTRU COPIL

  • Laptele matern este alimentaţia cea mai potrivită pentru dezvoltarea optimă a copilului.
  • Conţine substanţe care facilitează funcţionarea sistemului digestiv, renal, nervos şi cardiovascular.
  • Laptele matern este mereu la temperatura optimă, steril şi nu necesită nici o resursă financiară pentru familie.
  • Pune bazele sistemului imunitar prin hrănirea microbiomului copilului.
  • Protejează copilul de infecţii (bacterii, viruşi şi fungi) prin imunoglobulinele şi enzimele pe care le conţine.
  • Reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi II şi riscul obezităţii şi al hiperocolesterolemiei.
  • Reduce riscul alergic şi al astmului bronşic.
  • Reduce riscul sindromului de moarte subită a bebeluşului.
  • Favorizează dezvoltarea muşchilor feţei şi a dentiţiei.
  • La prematuri reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei.
  • Beneficiile psiho-emoţionale şi cognitive la copiii alăptaţi au fost demonstrate prin multe studii. Ataşamentul sigur de care beneficiază copiii alăptaţi creşte gradul de siguranţă, maturitate şi asertivitate. În ceea ce priveşte dezvoltarea cognitivă, la testele de inteligenţă s-au constatat scoruri semnificativ mai bune la copiii care au fost alăptaţi.

Cu toate acestea, uneori alaptarea poate fi un proces plin de provocari, care aduce griji suplimentare mamicii aflate in perioada post-partum. In principal, lipsa de informatii corecte despre alaptare creeaza cele mai multe probleme: indoieli legate de consistenta si cantitatea necesara de lapte, frica de a nu obisnui copilul in brate , lipsa de explicatii pentru perioadele lungi si dese in care copilul cere san, disconfortul provocat de mameloane fisurate si canale galactofore infundate. Toate acestea pot determina mama sa abandoneze alaptarea.

Vestea buna este ca acum a devenit usor si simplu sa previi problemele cu care te-ai putea confrunta, participand la Cursul prenatal despre alaptare. De asemenea, daca apar totusi dificultati in alaptarea celui mic, mama le poate rezolva apeland imediat dupa nastere la asistentii SAMAS. Prin programul SAMAS  mamele au  acces la asistenti specializati in cabinet, la domiciliu sau in salonul de spital, imediat dupa nastere, o sedinta individuala de consiliere in alapatare avand o durata intre 60 si 90 minute.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie