Asociația SAMAS participă în perioada 27-30 iunie la Congresul Internațional de Perinatologie de la Sinaia

Simpozionul sustinut de Asociația SAMAS în cadrul Congresului Internațional de Perinatologie este dedicat primelor 1000 de zile și importanței lor pentru dezvoltarea copilului și bunăstarea lui viitoare. Sesiunea susținută de Asociația SAMAS se va concentra pe patru intervenții în domeniul sănătății publice care s-au dovedit eficiente în reducerea efectelor pe termen scurt și lung asupra sănătății: programe de screening, alăptare, dezvoltarea obiceiurilor alimentare și gestionarea adecvată a bolilor infecțioase.

 

Programul de screening la copii nou-născuți este o parte esențială a măsurilor preventive de sănătate publică. Experiența vastă a echipei românești în diagnosticarea precoce, urmărirea și tratamentul pacienților cu fenilcetonurie și hipotiroidism evidențiază soluțiile inovatoare pentru o mai bună gestionare a bolilor rare. Dr. Micaela Nanu, dr. Ardeleanu Ioana, dr. Ileana Vatavu, bioch. Corina Delia și bioch. Gianina Toma de la Institulul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” din București vor susține tema în cadrul simpozionului.

Alăptarea, gustul și învățarea nutrienților în aromă reprezintă un fundament pentru o nutriție sănătoasă pe tot parcursul vieții. Un sondaj amplu privind factorii care influențează alăptarea a fost efectuat în 2016, acoperind mai multe regiuni din România. Rezultatele arată o influență clară a motivației prenatale a mamei pentru alăptare pe durata alăptării predominante. Dr. Marina Oțelea – Director Executiv SAMAS – Asist. Univ. Universtitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București pune accentul pe creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor alăptării înainte de sarcină care ar trebui să facă parte din strategia de sănătate publică.

Baza dezvoltării viitoare este influențată în mod semnificativ de nutriție în cursul primului an. Un aport macro și micronutrienți echilibrat este esențial pentru cerințele de creștere. Preferințele alimentare pentru alimente bogate în nutrienți depind de experiența tipurilor, varietății și frecvenței aportului alimentar în primul an de viață. – Dr. Diana Voican – coordinator program “Sanatos de mic”

Dr. Andrei Nanu de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București aduce subiectul administrării antibioticelor în timpul sarcinii și alăptării. Bolile infecțioase reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate în primele 1000 de zile. Atât infecțiile, cât și utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii și alăptării au fost demonizate de ani de zile, ducând la o dilemă clinică: a face tratamentul sau a nu face tratamentul. Studiile avansate sunt acum disponibile, deoarece tehnicile de diagnostic microbiologic se îmbunătățesc constant și se dezvoltă medicina personalizată; deciziile bazate pe dovezi disponibile vor fi revizuite.

Acoperind aceste subiecte, sesiunea noastră din cadrul Congresului Internațional de Perinatologie de la Sinaia va furniza informații valoroase privind factorii de risc modificabili în primele 1000 de zile.

Mai multe detalii despre Congres puteti sa citiți aici: https://www.perinatal2018international.org/

Alte articole din secțiunea: Comunicate