Alaptarea dupa cezariana: 6 intrebari cu raspunsuri avizate!

In Romania, multe nașteri se efectuează prin cezariană, iar mamicile care ajung in aceasta situatie cred ca nu isi pot hrani bebelusul la piept sau ca pot intimpina diverse probleme. Iata 6 intrebari despre alaptarea dupa cezariana, la care moasa Andreea Andrei, consilier SAMAS, ne-a raspuns.

1. Multe mamici sunt ingrijorate de faptul ca nu pot alapta imediat dupa cezariana. Cat de indreptatita este teama lor?

Intru-n fel este indreptatita teama lor pentru ca o femeie care naste prin cezariana se mobilizeaza mai greu, are nevoie de mai mult ajutor, corpul sau primeste unele semnale mai tarziu. Dar, cu toate acestea, daca se respecta niste principii de baza, afirmatia “dupa cezariana laptele vine mai greu” ramane un mit. Primul semnal dat corpului pentru a incepe productia de lapte este eliberarea placentei, al doilea – suptul copilului la cerere, cat mai repede dupa momentul nasterii. Daca actionam in acord cu acesti doi stimuli de baza, atunci si dupa o cezariana se poate alapta.

2. La cat timp dupa cezariana poate alapta o femeie?

Practic, de cele mai multe ori dupa o ora si jumatate in maternitatiile care au ca obiectiv initierea alaptarii precoce si de succes.

3. Influenteaza in vreun fel tipul de anestezie momentul in care o mama isi poate hrani pentru prima data bebelusul la sân?

Diferenta apare in cazul in care vorbim de anestezie totala in comparatie cu cea loco-regionala, evident in primul caz este perturbat mai mult tot procesul. Dar, in zilele noastre, in cele mai multe cazuri se face anestezie loco-regionala, cu substante anestezice compatibile cu alaptarea. Deci cu ajutor acordat propaspetei mamici de cele mai multe ori se poate initia alaptarea cu succes.

4. Sunt mămici care nici după 4-5 zile de la cezariana nu au lactaţie. Ce pot face ele în această situaţie?

Aceasta este o întrebare la care pentru a se răspunde cât mai eficient trebuie să fie trasată o imagine cât mai clară a situaţiei respective, ce s-a făcut până la 4-5 zile pentru a iniţia alăptarea şi ce mai este de făcut (vezi aici articolul despre cum initiezi alaptarea in maternitate), DAR, ca regulă de bază – cu cât stimulam mai mult sânii cu atât corpul va înţelege că trebuie să producă mai mult lapte. Stimularea este realizată de către bebeluş ideal sau cu pompa dacă din diferite motive altfel nu se poate.

5. Ce se întâmplă în cazul prematurilor? Când pot fi ei alăptaţi?

Depinde de vârsta gestationala, de cât de multe şi grave sunt afecţiunile asociate, este clar că trebuie să fie monitorizat cu mult mai multă atenţie întregul proces. Ca o regulă de bază – se foloseşte pompa pentru a stimula şi întreţine lactaţia, dacă avem un nou născut prematur care nu se poate hrăni de la san, şi ulterior trebuie evaluat cât de eficient este suptul lui şi în funcţie de asta, se face un management corespunzător.

6. Unele femei se refac mai greu după o operaţie de cezariană. Ce poziţii de alăptat sunt recomandate în acest caz?

Cea mai bună poziţie în astfel de cazuri este poziţia “mingea de rugby”. Proaspăta mămica având control în ceea ce privește apropierea bebelușului de sân, apropiindu-l doar când acesta deschide gurița suficient de mult şi în acelaşi timp zona plăgii este lipsită de orice presiune.

 

Link-uri utile:

 

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie