Asociația SAMAS celebrează Simfonia Alăptării – Săptămâna Mondială a Alăptării

Evenimentul ꟷ unic în România ꟷ marchează Săptămâna Mondială a Alăptării, care se desfășoară între 1-7 august 2021.

BUCUREȘTI, 28.07 ꟷ Asociația SAMAS celebrează anul acesta Săptămâna Mondială a Alăptării prin muzică. Între 1-7 august, în 5 maternități din București, Iași, Cluj, Timișoara și Pitești, 5 artiste lirice vor interpreta a capella compozițiile ”Mille cherubini in coro” de Alois Melichar și liedul “Cântec de leagăn” (Wiegenlied) de Franz Schubert.

Momentele artistice susținute de sopranele Crina Vezentan, Andreea Vlaicu, Andra Bivol Costea, Lavinia Bocu, Angelica Solomon și Andreea Stoica,  care marchează astfel Săptămâna Mondială a Alăptării, vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociației SAMAS.

Evenimentele vor respecta toate condițiile de siguranță impuse de fiecare spital, siguranța mamelor și a nou-născuților fiind prioritatea absolută a Asociației  SAMAS.

„Săptămâna Alăptării este un eveniment special în fiecare an, când facem tot ce știm mai bine ca să celebrăm acest dar unic de nutriție, protecție și sănătate pentru bebeluș. Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea și comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească. În 2021, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult  o ocazie pentru sărbătoare, deoarece noi, Asociația SAMAS,  am  reușit să implementăm cel mai util și eficient program național pentru alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid-19: ”SAMAS la Bine și la Greu”. A fost un an în care am realizat încă o dată, că pentru a reuși, alăptarea are nevoie de susținerea tuturor. De aceea, mama și bebelușul trebuie înconjurați cu dragoste, sprijin, îndrumare și înțelegere de cadre medicale, familie, comunitate și societate, întocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai dacă toți artiștii, de la soprană la ultimul clopoțel, lucrează împreună. De aici, ideea de a sărbători alăptarea prin muzică anul acesta.” ꟷ declară Ana Măiță, reprezentant al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.

Nu întâmplător compozițiile interpretate de artistele invitate de Asociația SAMAS să celebreze Săptămâna Mondială a Alăptării sunt cântece de leagăn.

Aceste cântece alimentează apropierea emoțională și ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, și confort și securitate, pe de altă parte” ꟷ explică psihologul Lavinia Bratu. Numeroase studii, derulate în unități de îngrijire a nou-născuților, au dovedit că sunetele cântecelor de leagăn ajută la îmbunătățirea somnului copilului, a semnelor vitale, susțin luarea în greutate, scad stresul și anxietatea și reduc semnificativ perioada de spitalizare.  

Pe lângă funcția de liniștire și adormire, cântecele de leagăn au și o funcție educațională, ajutând la stimularea limbajului și a dezvoltării cognitive. Cântecul este un mijloc foarte natural și eficient de a familiariza copiii cu sunetele și cuvintele din limba maternă” ꟷ adaugă psihologul.

În fiecare picătură de lapte matern, mii de molecule diferite acționează asemenea instrumentiștilor dintr-o orchestră, creând o compoziție perfectă: hrana ideală pentru bebeluș ꟷ laptele matern. Alăptarea însăși este o operă impresionantă, al cărei succes depinde atât de decizia mamei de a oferi bebelușului acest dar unic, făcut din dragostea, trupul și timpul ei, cât și de implicarea celorlalți membri ai „orchestrei”. Familia care-i oferă mamei susținerea, cadrele medicale care o ajută să alăpteze fără probleme și comunitatea care acceptă și încurajează alăptarea în toate contextele reale de viață sunt cei care creează împreună cu mama și bebelușul Simfonia Alăptării.

PROGRAM Simfonia Alăptării

1 august, ora 12.00, Spitalul Județean de Urgență Pitești

Artist: Andra Bivol Costea

A absolvit Universitatea Națională de Muzică București și Conservatorul Superior din Paris (masteratul). Andra Bivol Costea este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, este doctor în interpretare muzicală, fost profesor colaborator la Universitatea Națională de Muzică din București, mamă și o susținătoare a alăptării, alăptându-și copilul până la 2 ani.

2 august, ora 11.00, Spitalul Gynia, Cluj

Artist: Lavinia Bocu

Mezzosoprana Lavinia Bocu a urmat tradiţia muzicală a familiei iniţiată de marii artişti lirici, tenorii Mihai şi Augustin Almăşan, devenind o voce extrem de apreciată, absolventă a Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Este directoarea și fondatoarea Opera Lounge Music Management. Anul trecut, artista a donat Spitalului Județean de Urgență toate încasările generate de piesa interpretată în limba română, „Rinasceró, rinascerai”.

Un clip video cu piesele interpretate de artistă, realizat în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, va rula în rețeaua TV din spital în săptămâna 1-7 august.

3 august, ora 12.00, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, București ꟷ eveniment realizat în parteneriat cu ASSMB

Artist: Andreea Stoica

A luat prima lecție de pian la 5 ani, iar un an mai târziu, studia deja la Liceul George Enescu din București. La vârsta de 12 ani, Andreea Stoica și-a făcut debutul pe scenă alături de Orchestra Filarmonică. Este absolventă a Universității de Muzică din București și a Conservatorului din Amsterdam și a susținut turnee în întreaga Europă, cu un program original, care combină compoziții muzicale populare și bijuterii ale muzicii clasice.

4 august, ora 11.00, Clinica Bega, Timișoara

Artist: Crina Vezentan

Solist vocal la Opera Națională din Timișoara încă din anul 2004, Crina Vezentan a fost și bursieră a CEE Musikteatre Viena și Deutsche Bank. A colaborat cu Filarmonica din Satu Mare, Arad și Timișoara, susținând turnee artistice în Olanda, Germania, Belgia și SUA.

A cântat sub bagheta unor importanți maeștri și alături de nume de prestigiu ale liricii mondiale.

5 august, ora 16.00, Spital Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Elena Doamna”, Iași

Artist: Angelica Solomon  

Soprana Angelica Solomon, de la Opera Națională Română din Iași, a cântat în corul Liceului Pedagogic înainte de a face o pasiune pentru muzica clasică și a-și încerca șansa la Conservator. De când a debutat, în 2011, cu rolul Donna Elvira din “Don Giovanni” consideră că „scena e sfântă”.

6 august, 18.00, Spitalul Județean de Urgență Pitești

Artist: Andreea Vlaicu

Studentă la Universitatea Națională de Muzică București, Andreea Vlaicu a participat deja la numeroase concursuri naționale și internaționale de canto și pian, câștigând premii și trofee importante.

 

Alte activități ale Asociației SAMAS în Săptămâna Mondială a  Alăptării:

Pitești / 3 august, ora 18:00 / 5 august, ora 10:30

Viorica Neață și Ioana Homeghiu, educatori perinatali SAMAS și consilieri în alăptare, le dau întâlnire mamelor în parcul Lunca Argeșului (la fântâni), unde vor răspunde la întrebări despre alăptare și cum să depășească anumite probleme care pot apărea.

 

Filiași, 5 august, ora 10:00

 

Paula Pasăre, educator perinatal SAMAS și asistent medical, răspunde întrebărilor despre alăptare și discută despre rezolvarea problemelor pe care mamele care alăptează le pot întâmpina. La eveniment, care are loc în parcul Filiași, sunt invitați și un paramedic și un medic de planning familial, care vor vorbi despre tehnici de prim ajutor pentru copii și, respectiv, despre contracepție după naștere.

 

Detalii și contact:

Ana Măiță / 0745 910 207/ ana.maita@gmail.com

 

Despre ASOCIAȚIA SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.

Scopul asociației este acela de a contribui la îmbunătățirea sănătății populației prin educație și prevenție în sănătate, în special în primii ani de viață ai copiilor. Obiectivele noastre pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal, educația nutrițională în rândul preșcolarilor și familiilor acestora. Totodată, prin programul Sănătos de mic, educația pentru sănătate continuă prin specializarea în nutriție a cadrelor didactice și medicale din grădinițe, educația preșcolarilor și a familiilor acestora.

În 2019 Asociația SAMAS a semnat un protocol de colaborare pentru desfășurarea de activități în educația pentru sănătate cu Ministerul Sănătății.

Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS și până la finele anului 2019, SAMAS :

  •         a format 1000 de Educatori Perinatali la nivel național;
  •         23.882 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 32 de orașe, dintre care 6849 au fost prin proiecte sociale;
  •         prin activitatea zilnică a Educatorilor Perinatali SAMAS (majoritatea asistenți medicali sau moașe din maternitățile din România), informații actualizate despre alăptare, naștere, îngrijirea bebelușului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au născut din 2013 până în 2019, reprezentând un procent de 43,66% din totalul de nașteri. Această cifră este o estimare și reprezintă impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din România;
  •         Asociația SAMAS a contribuit, prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Perinatali SAMAS, la creșterea ratei de alăptare exclusivă. Conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010.

Alte realizări ale Asociației:

– Difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a  mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”;

– Implementarea programului de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic, în 184 de grădinițe de stat cu program prelungit din București. 430 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii vor urma 10 lecții interactive de nutriție și 31.950 de părinți au fost implicați în program prin ateliere de gătit, conferințe de nutriție sau au primit Ghidul de nutriție Sănătos de mic.

– 300 de mame din comunități defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelușului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

Detalii pe www.asociatiasamas.ro

 

 

Alte articole din secțiunea: Comunicate