Vești bune pentru mamele infectate cu Covid dar fără simptome: Își pot alăpta bebelușii și ii pot ține alături de ele

Ordinul cu actualizarea protocolului pentru gravidele si lauzele cu Covid A FOST ADOPTAT IN REGIM de URGENTA si publicat in Monitorul Oficial producand efecte de pe data de 29 Martie, cu tot cu prevederile utile și benefice privind îngrijirea post-partum a lauzei și nou-născutului de la capitolul II, punctul 11.5 și respectiv, punctul 11.7 din Anexa Nr. 1 a proiectului de Ordin privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalel:

11.5. În absența altor patologii sau complicații, sunt recomandate clamparea tardivă a cordonului ombilical, contactul piele pe piele, alăptarea la sân, cazarea în sistem rooming-in, cu respectarea riguroasă a măsurilor de protecție: masca, spălarea riguroasă a mâinilor, așezarea în pătuț a nou-născutului atunci când nu este ținut în brațe sau hrănit, etc.

11.6. Toate echipamentele medicale aflate în contact cu mama și nou-născutul cazuri confirmate, suspecte COVID-19, se vor curăța și dezinfecta conform protocoalelor de dezinfecție terminală. În secția de neonatologie și la sala de nașteri se vor afișa postere care să prezinte informații relevante și scheme care să ajute personalul medical în protejarea sa și în prevenirea transmiterii infecției cu SARS-CoV2.

11.7. Nou-născutul, caz suspect COVID-19 va fi internat în salon împreună cu mama, în sistem rooming-in după naștere, iar vizita medicală se va face de către medicul curant și de către o asistentă de neonatologie, reducând la minimum numărul personalului medical atribuit managementului acestor cazuri.

Sursa: Ordin privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte COVID-19

Asociatia SAMAS felicita Ministerul Sanatatii pentru decizia luata dar amintim gravidelor ca, in fapt, maternitatile isi pot impune propriile protocoale in continuare in ceea ce priveste modul cum gestioneaza nasterea in conditiile unei infectii cu Covid-19. De aceea, este util sa va cunoasteti drepturile asa cum sunt ele definite prin acest Ordin si sa solicitati sa va fie respectate.

Alte articole din secțiunea: Covid 19