“Școala Mamei SAMAS” Pitești aniversează 2 ani

“Școala Mamei SAMAS” Pitești aniversează, în luna ianuarie 2018, doi ani de la înființare. Componentă de bază în structura Asociației SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari, “Școala Mamei SAMAS” este proiectul social de educație pentru sănătate și prevenție, 100% sustenabil, pe care asociația îl dezvoltă la nivelul întregii țări.
Școala Mamei SAMAS Pitești va invită miercuri, 17 ianuarie, de la ora 17:00 la Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeş str. Victoriei nr. 18, pentru a discuta despre importanța primelor 1000 de zile în dezvoltarea sănătoasă a unui copil, dar și pentru vizionarea filmului documentar despre naștere și dezvoltarea sistemului imunitar la copii, “Microbirth” https://goo.gl/KGMQjO.

În contextul în care în România, un bebeluș moare la fiecare 6 ore, rata de alăptare exclusivă este de doar 29,8% și peste 32% dintre gravide nasc fără niciun control medical în timpul sarcinii, existența “Școlii Mamei SAMAS” este o necesitate în toate comunitățile din țară.

Piteștiul se bucură de 2 ani de experiența a cinci educatori perinatali formați și certificați SAMAS, specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Prioritățile educatorilor perinatali urmăresc obiectivele Asociației care, pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Educatorii perinatali din Pitesti oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Găzduită de Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu”, “Școala Mamei SAMAS” Pitești oferă în comunitate cursuri de educație perinatală pe diferite teme: nutriția în timpul sarcinii, pregatirea perineului, nașterea naturală, nașterea medicalizată, alăptarea sau îngrijirea bebelușului, cursuri de puericultură, diversificarea bebelusului, reeducare abdo-perineala. Mamele în situații dificile de viață pot deveni beneficiarele programului Social Scoala Mamei SAMAS (familii cu venitul mediu/membru familie sub 500 lei, victime ale violenței în familie, mame tinere: sub 18 ani, femei din case de protecție sau din centre de îngrijire a copilului etc., femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.).
În total, în cei doi ani de activitate, 747 de mame aflate în situații dificile de viață au beneficiat de serviciile oferite gratuit de “Școala Mamei SAMAS” Pitești.

 

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este organizația nonprofit ce a dezvoltat singura reţea națională de Educatori Perinatali (asistenţi medicali și moase) specializați în educația prenatala si postnatala, în nutriția mamei și a copilului, si care oferă îndrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente în ceea ce privește îngrijirea și nutriția lor și a copiilor, de la concepție până la vârsta antepreşcolară.

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013-2017 arată impactul semnificativ pe care inițiativa SAMAS l-a generat la nivel național:

• 634 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 10.912 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 2845 mame in situatii dificile de viata din 8 orase au primit consiliere gratuita
• 250.000 mame din maternitati au beneficiat de suportul educatorilor perinatali SAMAS
• 20 de orase din tara sunt cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS au fost deschise in tara, in Bucuresti, Iasi, Bistrita, Pitesti si Timisoara

În plus, difuzarea în mass-media a mesajului de interes public: “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă.”, s-a realizat la inițiativa Asociației SAMAS.

Echipa de Educatori Perinatali – Școala Mamei Samas Pitești
• Marilena Bădulescu, asistent medical Spitalul de Pediatrie Pitești
• Neli Homeghiu, asistent medical Spitalul de Pediatrie
• Corina Ivan, asistent medical Spitalul Județean de Urgență Pitești, Secția OG
• Amalia Neacșu, asistent Spitalul Județean de Urgență Pitești, Secția OG
• Viorica Neață, asistent medical Spitalul Județean de Urgență Pitești, Secția OG

Despre Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu”

Cu o foarte mare experiență în domeniu, Medical Center “Dr. Iuliana Copăcianu” oferă servicii de obstetrică – ginecologie, pediatrie și școala mamei într-un cadru cald, prietenos și profesionist, situat în Pitești – B.dul Republicii nr. 21 tel. 0248210869, www.doctorcopacianu.ro
“Misiunea noastră este de a oferi pacientelor noastre sprijinul medical de care au nevoie, fiindu-le alături ori de cate ori este nevoie, construind în acest fel o relație de durată, bazată pe încredere.
Experiența acumulată de-a lungul anilor de practică, numărul mare de nașteri, precum și relațiile excelente cu pacientele recomandă Medical Center “Dr. Iuliana Copăcianu” drept o alegere naturală, iar dotările cu echipamente de ultimă generație constituie un plus important.

 

Contact Asociația SAMAS
Pitești
Viorica Neață – 0756866101 / vioricaneata1@gmail.com
București
Adina Gheorghe – 0722161421 / adina.gheorghe@programsamas.ro
www.asociatiasamas.ro
0786176949
contact@programsamas.ro / programari@programsamas.ro
Str. Popa Soare 16, ap. 2, Sector 2, Bucuresti

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Comunicate