Respirația în timpul travaliului.

Cât de important este controlul respirației în timpul travaliului? Și în ce fel pot ajuta anumite tehnici pentru a diminua durerile specifice nașterii naturale? Și cât de mult contează prezența partenerului lângă viitoarea mămică? Iată care sunt recomandările Ilenuței Aglitoiu, moașă licențiată și educator perinatal SAMAS.

Percepția durerii în travaliu poate fi intensă, atunci când este asociată cu încordarea corpului, anxietate și frică… nu degeaba se spune că „frica doare”. Multe femei ar dori să treacă prin travaliu fără a utiliza medicamente sau metode invazive, cum ar fi o epidurală și apelează la terapii complementare, care ajută la reducerea percepției durerii și la îmbunătățrea managementului durerii. Sunt încercate multe terapii complementare, inclusiv acupunctura, tehnici de control minte-corp, masaj, reflexoterapie, medicamente pe bază de plante sau homeopatie, hipnoză, muzică și aromoterapie. Tehnicile de relaxare minte-corp, cum ar fi relaxarea, meditația, vizualizarea și respirația sunt frecvent folosite în travaliu și pot fi accesibile pe scară largă femeilor, prin predarea acestora în timpul cursurilor prenatale.

În timpul travaliului este foarte important controlul respirației. Respirația are rolul de a oxigena țesuturile mămicii și ale copilului, asigurand o stare de bine. Frica, anxietatea conduc la o concentrație crescută de adrenalină, care are ca efect inhibarea ocitocinei (hormonul care reglează contracțiile în travaliu) cu riscul derulării anormale a acestuia (travaliu precipitat sau încetinit, uneori blocat); creșterea frecvenței respiratorii, urmată de creșterea ritmului cardiac, din cauza caracterului superficial al respirațiilor, care produc hiperventilație, fenomen care activează centrul vomei cu apariția senzațiilor neplacute de greață și vărsătură în travaliu; epuizare fizică și psihică mai rapidă. Din acest cerc vicios: frică- respirații dese și superficiale- ritm cardiac crescut +/- presiune arterială crescută+/- greață, vărsături + epuizare nu se poate iesi decât prin controlul respirației.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Nastere

Cursuri SAMAS