Purtarea căciuliţei la nou născuţi. Recomandările specialistului

Nici nu ies bine din maternitate, că mămicile au grijă să acopere capul nou-născuţilor cu tot felul de căciulițe, chiar dacă temperatura de afară depăşeşte 20 de grade Celsius. Când este recomandată purtarea acestora? Iată ce lămuriri am primit de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Cel mai adesea în fotografiile cu nou născuţii din maternităţi vedem un bebeluş super drăguţ înfăşurat într-o păturica şi cu o căciuliţă pe cap. Ce să înţelegem din asta? Că asta ar fi nomalitatea. Utilizarea căciuliţelor pentru nou-născuţi era considerată în trecut o practică standard. În prezent, în majoritatea maternităţilor, căciuliţele sunt folosite doar pentru prematuri.

Nu există nicio recomandare pentru purtarea căciuliţelor de către bebeluşi, atâta timp cât temperatura mediului ambiant este peste 20 grade. Asta este valabil atât pentru interior cât şi pentru exterior.

Unele mămici spun că fără căciuliţa bebeluşii lor pierd foarte multă căldură. Cât de adevărat este acest lucru? Imediat după naştere, pentru ca bebeluşii vin dintr-un mediu cald, umed, unde temperatura era în jur de 36-37 de grade( uter) într-un mediu destul de rece (temperatura ambiantă 19-22 de grade) au nevoie de o perioadă de acomodare. Sunt situaţii când se folosesc căciuliţele pentru acoperirea capului bebeluşilor, dar, în utimul timp practică cea mai des folosită este contactul piele-pe-piele cu mama. Pe lângă multe alte beneficii ale acestei proceduri, are loc şi reglarea temperaturii bebeluşului.
Contactul piele-pe-piele poate fi continuat fără nicio problemă atât pe perioada şederii în maternitate cât şi la domiciliu.

Ce se întâmplă în timpul nopţii? Cât de mult creşte riscul sindromul morţii subite?

Sindromul morţii subite este încă un subiect intens studiat dar neelucidat. Nu este considerat o boală ci mai degrabă o moarte inexplicabilă a bebeluşului. Cercetătorii au stabilit câteva metode de prevenire a acestuia:

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Bebelus