Vaccinarea: un drept fundamental la sanatate

Un proiect de lege al Ministerului Sanatatii prevede ca vaccinarea sa devina obligatorie. Despre aceasta lege se vorbeste din primvara acestui an, iar in curand urmeaza sa fi pusa in dezbatere publica.

“In opinia mea ca medic de familie, un parinte trebuie sa respecte atat dreptul parintelui de a decide in privinta ingrijirilor pe care le acorda copilului, dar aceste ingrijiri trebuie sa in concordanta cu Carta Drepturilor Copilului care este adoptata de Romania din 1990 prin legea 18 si care pune deasupra oricarei opinii personale interesul superior al copilului, anume acela de a obtine cea mai buna stare de sanatate posibila”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Probleme la inscrierea la gradinita si scoala in cazul copiilor nevaccinati

In cazul in care parintii vor refuza vaccinarea, vor avea probleme la inscrierea la scoala. Daca nu isi vor exprima in scris refuzul, copilul va fi vaccinat fara ca parintele sa fie anuntat anterior, verbal sau in scris.

In momentul in care se va prezenta la scoala sau la gradinita, parintele trebuie sa aiba cu el o fisa de vaccinare care este disponibila inca de anul acesta. ( Puteti accesa AICI Schema Nationala de Vaccinare)

Scoala poate accepta un copil nevaccinat cu o conditie: sa recupereze toate vaccinarile in decurs de un an de la inscriere. Daca acest lucru nu se va intampla, scoala are dreptul sa exmatriculeze copilul. (Vedeti AICI cum se face Recuperarea Vaccinarii).

Parintii care refuza vaccinarea, trasi la raspundere

In proiectul de lege care urmeaza sa fie dezbatut public si pentru care deja s-a starnit un mare interes, nu sunt specificate amenzi pentru parintii care refuza vaccinarea.

Citeste restul articolului pe edumedical.ro

Alte articole din secțiunea: Bebelus