O șansă pentru mamele suspicionate sau infectate cu SARS-CoV-2 să alăpteze și să stea alături de bebeluș în maternitate

Asociația SAMAS a trimis azi, 31.03.2021, următoarea adresă către Ministerul Sănătății:

 

Către Ministerul Sănătății,

Asociația SAMAS, organizație neguvernamentală dedicată sănătății mamelor și sugarilor din România și care gestionează cea mai mare rețea națională de cadre medicale ce oferă educație și sprijin pre și postnatal acestor mame, deservind peste 600 000 de gravide și mame în perioada 2013-2020, consideră utile și benefice prevederile privind îngrijirea post-partum a lauzei și nou-născutului de la capitolul II, punctul 11.5 și respectiv, punctul 11.7 din Anexa Nr. 1 a proiectului de Ordin privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competență publicat în 23.03.2021 spre consultare publică:

11.5. În absența altor patologii sau complicații, sunt recomandate clamparea tardivă a cordonului ombilical, contactul piele pe piele, alăptarea la sân, cazarea în sistem rooming-in, cu respectarea riguroasă a măsurilor de protecție: masca, spălarea riguroasă a mâinilor, așezarea în pătuț a nou-născutului atunci când nu este ținut în brațe sau hrănit, etc.

11.6. Toate echipamentele medicale aflate în contact cu mama și nou-născutul cazuri confirmate, suspecte COVID-19, se vor curăța și dezinfecta conform protocoalelor de dezinfecție terminală. În secția de neonatologie și la sala de nașteri se vor afișa postere care să prezinte informații relevante și scheme care să ajute personalul medical în protejarea sa și în prevenirea transmiterii infecției cu SARS-CoV2.

11.7. Nou-născutul, caz suspect COVID-19 va fi internat în salon împreună cu mama, în sistem rooming-in după naștere, iar vizita medicală se va face de către medicul curant și de către o asistentă de neonatologie, reducând la minimum numărul personalului medical atribuit managementului acestor cazuri.

Considerăm că aceste modificări ale metodologiei de îngrijire a lauzei și nou-năcutului din maternitățile cu paturi avizate pentru pacientele cazuri confirmate cu COVID-19, au ca efect o mult-așteptată aliniere la standardele și recomandările organizațiilor internaționale cu atribuții în domeniu, precum OMS și CDC, a legislației naționale referitoare la îngrijirea la naștere a femeilor însărcinate și a nou-născutului.

Organizația noastră a subliniat public în repetate rânduri că sunt necesare măsuri care să fie în concordanță cu legislația privind drepturile copilului, respectiv cu principiul interesului superior al copilului și principiul neseparării copilului de părinte.

Forma actuală a ordinului arată în mod clar că Ministerul Sănătății dorește și poate să ia toate măsurile de protecție împotriva răspândirii bolilor, respectând în același timp dreptul la sănătate și dreptul la viața privată și de familie, dar și drepturile pacientului privind opțiunea de tratament exprimată de pacientă pentru propria persoană și pentru nou-născut.

Asociația SAMAS a susținut pe toată durata pandemiei gravidele și mamele infectate cu Covid-19 sau suspecte de infecția cu Covid-19 prin programul său național SAMAS la bine și la greu, prezent în majoritatea maternităților Covid din țară, prin care oferim consiliere gratuită de menținere a lactației din partea Educatorilor Perinatali SAMAS, precum și  suport psiho-emoțional din partea psihoterapeuților, până la reunirea cu bebelușul în cazul în care mama este separată de acesta.

Mai multe despre programul SAMAS la bine și la greu: https://www.programsamas.ro/program-pentru-alaptare-in-siguranta-a-bebelusilor/

Aplaudăm deci prezenta inițiativă și susținem aprobarea Ordinului în cauză în forma actuală, publicată în secțiunea de Transparența decizională a Ministerului Sănătății.

 

cu stimă,

Sînziana Ioniță-Ciurez

Director executiv


Documente oficiale:

Proiectul de ordin privind aprobarea planului de masuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competență

REFERAT DE APROBARE

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie