7 lucruri care îi plac și îl liniștesc pe nou-născut

7 lucruri care ii plac lui Bebe

Atunci când vrem să descifrăm ce anume îi place bebelușului, este bine să ne gândim că el se află într-un proces de învătare încă din burtică, se pare, când aude și ascultă glasul mamei care vorbește, simte legănatul corpului în timpul mersului sau identifică alte sunete din mediul apropiat.

Când se naște, semnalele primite (sunete, lumini, imagini) sunt prea puternice și uneori copleșitoare așa că apelează la stimuli cunoscuți pentru a se liniști.

 

Am selectat 7 lucruri universal valabile care îi plac unui nou-născut și îl liniștesc, fără a avea pretenția că am epuizat lista:

  • Să stea cuibărit ca în uter. Poziția este confortabilă și familiară, așa a stat și s-a dezvoltat în ultimele două trimestre, înainte de naștere.
  • Să asculte bătăile inimii. Fătul începe să audă în jur de 24 de săptămâni. Primul și cel mai important sunet pe care îl distinge este cel al inimii mamei sale. Este un sunet constant, liniștitor, cunoscut, îi oferă alinare și un sentiment de siguranță.
  •  Să adoarmă legănat ca în balansoar în brațele calde ale părintelui (uneori tăticul are mai mult succes pentru că …..nu miroase a lapte).
  • Să fie plimbat în sistem fiziologic de purtare, mișcarea îl calmează, căldura si bătăile inimii îl liniștesc (dacă sistemul este reglat corect și nu îi creează disconfort).
  • Să fie uscat și hrănit, într-un mediu calm.
  • Să simtă mirosul pielii mamei, acesta îl relaxează și îi oferă siguranță.
  • Să imite expresiile faciale ale părinților (la 5-6 săptămâni zâmbește când vă recunoaște).

 

Cu dragoste de meserie și determinare, Gianina Romanescu, educator perinatal SAMAS.

22 iulie 2019

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus