Îngrijirea nou-născutului pe timp de vară. Recomandările specialistului

Este adevărat că bebelușii născuți vara sunt mai ușor de îngrijit: haine subțiri, lipsa răcelilor, fructe și legume din abundență pentru proaspetele mămici. Însă sezonul estival implică și alte griji, mai ales cele legate de insolații și deshidratare. Iată ce recomandări am primit de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Potrivit unor studii, bebelușii care se nasc vara prezintă mai puține riscuri de a răci în primele săptămâni de viață. Iată și alte avantaje:

– temperatura mediului înconjurător potrivită pentru plimbările zilnice cu nou-născutul din primele zile de după externare;
– necesitatea hainelor subţiri atât pentru mama cât şi pentru bebeluş (costuri mici);
– abundența fructelor şi legumelor proaspete care pot compensa carențele de vitamine şi pot reîmprospăta sistemul imunitar al mamei;
– risc minim de contractare a afecţiunilor respiratorii pentru bebeluş.

În funcție de valaorea temperaturilor, pentru nou-născuţi e recomandată o plimbare pe zi, în timpul dimineţii sau în timpul serii. Excepție fac situațiile în care trebuie să ajungeți cu nou-născutul la medic, în cazul în care acesta nu se poate deplasa la domiciliul celui mic.

Garderoba nou-născutului pe timp de vară

Atât în casă cât şi afară nou-născutul va fi îmbrăcat corespunzător temperaturii mediului înconjurător. În casă, dacă temperatura nu depăşeşte 23-24 grade Celsius, e de ajuns o salopetă subţire cu şosete încorporate. Dacă temperatura din casa este mai mare, nou-născutul poate sta doar într-un body subţire, fără mâneci şi fără pantaloni lungi, cu șosete.
Afară sunt valabile aceleaşi hăinuţe, dar adăugăm o păturică foarte subţire, o pălăriuţa de soare sau o umbreluţă pentru protecţie solară.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Bebelus