Monica Ungur, Asistent Medical Generalist

Oraș: Bistrița

Statut membru: Activ

Statut certificare: Certificat

Prezentare: Asistent Medical Generalist, Educator Perinatal SAMAS Certificat, Consilier în Alăptare

Din 2013, o dată cu absolvirea programului SAMAS, coordonează activitatea Școlii mamei SAMAS – Bistrița, timp în care a livrat educație perinatală (cursuri despre naștere, alăptare, diversificare, consultări în alăptare și nutriție copil 1 – 3 ani) câtorva sute de părinți bistrițeni. Din 2014 este trainer junior în cadrul programului SAMAS, care își propune să certifice până la sfârșitul anului 2016 un număr de 500 de  cadre medicale în educație perinatală. În 2014 a absolvit Cursul de pregătire în lactație de 90 ore cu trainer internațional Veronique Darmangeant în vederea pregătirii, în anul 2016, după acumularea a peste 1000 de ore de consultare în lactație, a examenului pentru certificarea IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

A fost inițiată în susținerea cursului de masaj al bebelușului de către Claudia Bider Heim, trainer certificat IAIM. În 2015 a primit certificarea în Bazele fundamentale ale Nutriției ANATECOR. Tot în 2015 a obținut certificarea de trainer nivel basic de babywearing (purtarea sănătoasă a bebelușului) la Trageschule din Dresda. În 2015 a activat ca voluntar în Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud și Centrul Maternal Bistrița pentru cursuri de educație perinatală și consultări individuale în alăptare/ naștere/ nutriție mamelor din categorii defavorizate sau aflate într-o situație dificilă de viață.

Este mama lui Matei, 4 ani (alăptat 3 ani și jumătate). Nașterea fiului ei și dificultățile personale întâmpinate la început în alăptare au determinat-o să-și dorească să ajute mamele într-un mod profesional, avizat și empatic. Își dedică astăzi timpul familiei ei și sănătății mamelor și bebelușilor cu o mare bucurie și regăsire. Crede cu tărie în puterea fiecăruia de a contribui la schimbarea pe care vrem să o vedem în lume.

Beneficiile programului SAMAS

Prin programul SAMAS ne dorim să creăm cadrul optim pentru ca moașele și asistentele medicale să furnizeze servicii de sănătate esențiale pentru bunăstarea comunității, suplimentându-și, în același timp, și veniturile. Aceste servicii sunt destinate gravidelor, mamelor și sugarilor – ele îmbină educația pentru sănătate în sarcină, pregătirea corpului pentru naștere, precum și suportul după naștere când proaspăta mamă are nevoie de îndrumare. Scopul Programului SAMAS este să creeze, la nivel național, prima Rețea de Asistență de Sănătate pentru Mame și Sugari.

Oferim burse de formare pentru moașe și asistenți medicali care practică deja în spitale și cabinete medicale din țară.
Formarea SAMAS a fost concepută de experți în educația perinatală și asistență pentru gravide, mame și sugari. Cadrele medicale care finalizează cu succes aceasta formare pot să furnizeze imediat, în mod eficient, servicii de sănătate viitoarelor și proaspetelor mame din comunitatea lor. Astfel ele vor avea oportunitatea să devină Asistenți SAMAS certificați. Odată certificați, Educatorii SAMAS au oportunitatea să se alăture Rețelei SAMAS, ceea ce le va asigura o serie întreagă de beneficii, în schimbul unei taxe de membru.

Certificarea SAMAS și apartenența la Rețeaua SAMAS conferă:

– Statut și vizibilitate
– Promovare targetată pe gravide/ mame și flux de paciente
– Educație medicală continuă
– Acces la platforma SAMAS (cont personal de Asistent SAMAS pentru organizarea și planificarea activității)
– Sprijin logistic în gestionarea activității (fie că este independentă sau complementară activității pe care deja o desfășurați în spital sau cabinet)
– Participarea la constituirea studiilor statistice despre impactul educației și consilierii pre și postnatale asupra sănătății mamelor și sugarilor