Educatia perinatala in sprijinul mamelor tinere

Asociația SAMAS organizează două cursuri de educație perinatală dedicate viitoarelor mame tinere aflate în evidența directiei sociale.
Ambele cursuri se vor desfașura la sediul Asociației SAMAS din Str. Popa Soare nr. 16,ap. 2, Sector 2, București.

 

Pe 25 martie, de la 17:30 Cursul despre Alăptare susținut de Izabel Gavrilă – educator perinatal SAMAS – va pregăti mamele pentru procesul alăptării încă din perioada prenatală.

Când bebelușul se va naște mama va să ști cum să îl pună corect la sân încă din primele minute după naștere. Informațiile pe care mamele le vor primi la acest curs le dau acestora încrederea în capacitatea trupului lor de a hrăni în mod optim și complet bebelușul în primele 6 luni de viață. Cu informațiile corecte despre alăptare mamele nu vor mai avea îndoieli legate de consistența și cantitatea necesară de lapte, de frica de a nu obișnui copilul în brațe. Ele vor înțelege că există un disconfort provocat de mameloane fisurate și canale galactofore înfundate și ce trebuie să facă în aceste cazuri. Pentru că alaptarea este cea care furnizează copilului sentimentul de protecție, intimitate, iubire și siguranță, mamele prezente la curs vor învăța și despre aceste sentimente absolut esențiale în dezvoltarea emoțională normală a bebelușului.

Pe 27 martie, de la 17:30 Cursul de Îngrijire a bebelușului susținut de Mirela Păcălici – educator perinatal SAMAS – va prezenta mamelor toate etapele de îngrijire și creștere ale bebelușului.

Mamele vor putea ca să spele bebelușul, să îi schimbe scutecul, să îl imbrace corespunzător temperaturii de afară sau din casă, vor învăța care este poziția corectă pentru somn, ce înseamnă plânsul copilului, cum se îngrijește bontul ombilical, cum să își ferească copilul de diverse pericole, precum și multe altele din comportamentul nou- născutului după naștere și fenomenele fiziologice prin care trece un nou-născut pentru a se adapta la viața extrauterină.

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Evenimente mame

Rezultatele Asociatiei SAMAS

Asociația SAMAS a dezvoltat prima Reţea Nationala de Educatori Perinatal SAMAS (asistenţi medicali si moase) specializați în educația prenatala si postnatala, în nutriția mamei și a copilului, si care ofera indrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie până la vârsta antepreşcolară.

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013-2016 arata impactul semnificativ pe care initiativa SAMAS l-a generat la nivel national:

• 552 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 8000 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 1103 mame in situatii dificile de viata au primit suport gratuit
• 200.000 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS
• 20 de orase din tara cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS deschise in tara: Bucuresti, Constanta, Bistrita, Pitesti, Timisoara