Cursuri prenatale: recomandarile specialistului

Dupa ce ai trecut de saptamana a 12-a de sarcina si ai scapat de temerile unui posibil avort, e timpul se te pregatesti de cursuri prenatale. Ce se intampla cu corpul tau? Cum evolueaza bebelusul din pantecele tau? Ce presupune travaliul? Ce trebuie sa faci imediat dupa nastere? La toate aceste intrebari si la multe altele iti poate raspunde un specialist. Iata care sunt recomandarile Gianinei Romanescu, educator perinatal SAMAS certificat.

– In ce moment al sarcinii ar trebui sa inceapa cursurile prenatale o viitoare mamica?
Saptamana 12 pentru ca atunci este mai cert faptul ca sarcina va continua sa evolueze normal. Studiile arata ca atunci cand sarcina nu e ‘’prinsa’’ bine de cele mai multe ori corpul mamei reactioneaza si nu lasa sarcina sa continue. Deci, daca sarcina nu e viabila, de cele mai multe ori ea va fi eliminata in primele 12 saptamani printr-un avort spontan. Nu este deloc o experienta usoara din punct de vedere psiho-emotional mai ales daca este vorba despre o sarcina dorita si planificata dar asa procedeaza natura in aceste situatii. Ca atare, nu e bine sa incepem un curs prenatal inainte de 12 saptamani.

– Ce informatii acceseaza viitoarele mamici care urmeaza aceste cursuri? Ce invata ele mai exact?
Informatii complete conform recomandarilor OMS despre ce se intampla cu corpul ei si cu bebelusul, ce sa manance si ce nu, ce tip de activitate fizica se recomanda, cum sa faca fata modificarilor si cum sa limiteze efectele nedorite de dupa nastere, cu alte cuvinte informatii despre sarcina, nutritie, pregatirea pentru nastere, alaptare, ingrijirea bebelusului, diversificare adica primele 1.000 de zile.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Sarcina