Martie 2016: Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu” și Asociația SAMAS deschid prima Școală a Mamei din Pitești

Începând cu luna ianuarie, Cabinetul Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu” și Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, vin în sprijinul proaspetelor mămici din Pitești și împrejurimi, înființând prima Școală a Mamei din județ. În baza acestui parteneriat, cinci educatori perinatali certificați SAMAS vor oferi educație perinatală mamelor, de la cursuri despre alăptare, până la cursuri de nutriție, recuperare abdo-perineală după naștere și îngrijirea bebelușului.

Programul „Școala Mamei” își propune să faciliteze accesul mamelor la servicii integrate – consultații medicale și informații – în condițiile în care statisticile privind sănătatea mamelor și bebelușilor din România sunt sumbre. Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare. Cursurile de educație perinatală se vor desfășura în cabinetul Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu”, din Bulevardul Unirii, nr. 21, iar la acestea vor avea acces atât toate mămicile de copii mici din județ, nu doar pacientele centrului medical.

Educația perinatală completează sfaturile medicului

„Colaborarea dintre medicul obstetrician-ginecolog și educatorii perinatali este rețeta de succes pentru o educare optimă a gravidelor și mamelor, care se traduce mai târziu prin copii mai sănătoși. De aceea, cred în proiectul Școala Mamei. Educația perinatală are un rol crucial în sănătatea copilului – viitor adult, dar și a mamei, și trebuie să se dezvolte și în țara noastră”, a declarat dr. Iuliana Copăcianu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Medical Center „Dr. Iuliana Copăcianu”.

„Ani la rând, constatăm cu tristețe că suntem pe primele locuri, ca țară, la mortalitate infantilă, alăptare exclusivă la sân în primele 6 luni, nașteri prin cezariană. O bună parte dintre aceste probleme perinatale ar putea fi rezolvate dacă femeile ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere, precum și nutriția sănătoasă, a lor și a bebelușului, și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate. Misiunea principală a Asociației SAMAS este ca, împreună cu partenerii noștri – cadre medicale și autorități – să schimbăm în bine statisticile și viața mamelor și a copiilor. Ne bucurăm că suntem prezenți și la Pitești și dorim să ne extindem în toată țara. Scopul nostru este ca educatorul perinatal să devină, în mentalul colectiv, un instrument pe care viitorii sau proaspeții părinți să îl acceseze automat, și nu facultativ”, a declarat Ana Măiță, Vicepreședinte al Asociației SAMAS.

Alte articole din secțiunea: Comunicate