Ce ar trebui să conţină pachetul de prânz al elevilor?

În acest moment, în România, pachetul elevilor oferit de stat constă în celebrul corn şi o porţie de lapte. Uneori şi un măr. Cat de sănătoase sunt? Și ce ar trebui să conțină pachețelul de prânz? Iată care sunt recomandările Gabrielei Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

De câțiva ani încoace, copiii din clasele primare și gimnaziale primesc la școală cornuri și lapte, uneori și mere. Cât de sănătos este pachețelul pe care juniorii îl primesc la școală din partea statului? Din punct de vedere caloric, această combinaţie asigură energia de care copiii au nevoie în cele câteva ore de curs. Pe de altă parte însă, faptul că fructul este prezent doar uneori este o problemă în contextul în care legumele lipsesc.

Din păcate, ne aflăm într-o perioadă în care s-au dezvoltat foarte mult intoleranțele alimentare şi alergiile la copii, iar această combinaţie face ca un copil cu intoleranţă la lactoză sau la gluten, fie doar şi sensibilitate, să nu le poată consuma.
Ce ar trebui să conţină pachetul de prânz al elevilor?

Dacă vorbim de pachetul pregătit de acasă, acesta ar fi suficient să conţină un sandviș care să aibă şi legume, dar şi un fruct ori un desert de casă pe bază de fructe, fără prea mult zahăr adăugat.

Sandvișul este de preferat să nu fie din pâine cu făină albă ci din făină intermediară sau integrală, dar aici este discutabil pentru că un copil nu dispune încă de suficiente enzime care să-l ajute la digestia cerealelor integrale. De aceea spun că pâinea din făină intermediară este o alegere echilibrată.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie