Alăptează, totul va fi bine!

Un consilier în alăptare în fiecare maternitate!

Asociația SAMAS lansează o petiție pentru consiliere dedicată în alăptare, în maternități

București, 28 iulie 2020 – În România, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin în maternitate pentru inițierea și menținerea alăptării*. Asociația SAMAS lansează o petiție online, pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin pentru mame în alăptare și menținerea lactației. Demersul este inițiat de Asociație în cadrul campaniei Alăptează, totul va fi bine!, desfășurată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1 – 7 august) și are la bază rezultatele primului studiu socio-antropologic despre alăptare din România.

Studiul, realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”**, relevă că foarte multe mame renunță la alăptarea exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în inițierea alăptării și în atașarea copilului la sân. Alte motive considerate bariere în alăptarea exclusivă care le determină pe mame să renunțe la alăptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebelușul în salon), numărul mic de cadre medicale pregătite și implicate în consilierea și sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educației prenatale.

Nevoia ca mamele să beneficieze de consiliere dedicată în alăptare încă de la maternitate a devenit și mai evidentă în această perioadă, când, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sănătății, o mamă diagnosticată cu COVID-19 este separată de copil la naștere, cu recomandarea de menținere a lactației.

Consilierul în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. În acest moment, deși sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional și practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistentelor și moașelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze și să practice și împiedică mamele să caute și să primească ajutorul de care au nevoie.”  ̶  declară Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.

Din 2013, SAMAS este alături de mame la bine și la greu. De șapte ani, cu sprijinul companiei Nutricia, SAMAS a dezvoltat prima comunitate de Educatori Perinatali din țară  ̶  cadre medicale (asistente și moașe) specializate în sarcină, alăptare, naștere, nutriția mamei și a bebelușului, îngrijirea copilului în primii ani de viață. Prin intermediul acestora, SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.

Cursurile și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Perinatali la centrele SAMAS, în maternități și în comunități, precum și campaniile de comunicare ale Asociației ce susțin beneficiile alăptării au contribuit la creșterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6% în 2010 la 29,8% în 2016*. De altfel, mesajul de utilitate publică introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă” – a fost difuzat pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi începând cu 2017.

Cu toate acestea, activitățile societății civile, ale ONG-urilor nu pot suplini strategia pentru sănătatea mamelor și a sugarilor care ar trebui implementată de către autorități în sistemul de sănătate din România. Schimbarea realității din maternități este un deziderat de foarte multă vreme, dar pentru care nu s-au luat niciodată măsuri. Sănătatea copiilor este o urgență și așa ar trebui considerată încă din primele momente ale vieții acestora.

Asociația SAMAS marchează Săptămâna alăptării din acest an, sărbătorită în întreaga lume între 1 – 7 august, prin campania Alăptează, totul va fi bine! Lansarea petiției online pentru un consilier în alăptare în fiecare maternitate, un seminar pe tema provocărilor în alăptare organizat în Grădina SAMAS și un webinar susținut de un consilier în alăptare și un psiholog sunt câteva dintre activitățile campaniei Alăptează, totul va fi bine!

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, Asociația SAMAS a fost invitată ca partener la evenimentele organizate de ASSMB.

Semnează aici petiția pentru un consilier în alăptare în fiecare maternitate și află mai multe despre activitatea Asociației SAMAS și cursurile pre și post natale pe www.asociatiasamas.ro.

Video campanie

*conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei în 2016.*

** Studiul socio-antropologic privind alăptarea în România realizat în 2019 de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu

Persoană de contact: Ana Măiță, ana.maita@programsamas.ro, 0745.910.207

Alte articole din secțiunea: Comunicate