Regurgitatia la bebelusi

Regurgitatia este unul dintre fenomenele care ingrijoreaza parintii in primele luni de viata ale copiilor lor. Acest fenomen se poate repeta de mai multe ori in timpul unei zile producand disconfort si nervozitate mai degraba mamelor si nu bebelusilor. Iata ce recomandari am primit de la Mihaela Timofte – asistent medical neonatologie, consultant in lactatie certificat IBCLC si educator perinatal SAMAS.

Regurgitatia este foarte frecventa in primele luni de viata si este definita ca revenirea in gura a alimentelor din stomac sau esofag fara efort de voma. Cantititea regurgitata poate semana cu laptele proaspat ingerat sau poate fi lapte partial digerat, in acest caz fiind insotita si de un miros de lapte acru.

Desi poate parea ca bebelusul regurgiteaza o cantitate mare de lapte, aceasta este doar o falsa impresie, deoarece continutul regurgitatiei este format in cea mai mare parte din saliva si sucuri gastrice, si doar o cantitate mica de lapte.

Care sunt cauzele regurgitatiei?

In primul an de viata, principala cauza a acestui fenomen este imaturitatea sistemului digestiv. La copiii mai mari si la adulti, un inel muscular, numit cardia, aflat la limita dintre esofag si stomac, se inchide ca o supapa prevenind astfel impingerea lichidelor inapoi din stomac in esofag. Pana la varsta de 12 luni aceasta supapa nu este pe deplin dezvoltata permitand astfel regurgitatia.
Regurgitatia apare mai des dupa supraalimentare sau in timpul incercarii de a elimina aerul inghitit dupa masa. Prin urmare, bebelusii alaptati au tendinta de a regurgita mai putin decat cei hraniti cu biberonul, deeoarece acestia mananca doar cat au nevoie si pentru ca au tendinta de a inghiti mai putin aer.
In situatii destul de rare, cauza pentru regurgitatiile frecvente poate fi o alergie la produsele de lapte sau o malformatie congenitala a sistemului digestiv.

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie

Cursuri SAMAS