DIRECȚIONEAZĂ 3,5% ȘI POȚI SCHIMBA VIAȚA UNUI NOU-NĂSCUT

Bebelușii se nasc și pe vreme de pandemie!

Asociația SAMAS continuă programul CUTIA Bebelușului prin care oferim protecție, îngrijire și ajutorul necesar unui nou-născut aflat în nevoie. Proiectele sociale de susținere a comunităților vulnerabile au nevoie de ajutorul vostru mai mult ca oricând.

Cui donezi?

Completând Formularul 230 și redirecționând 3,5% din impozitul tău pe venit, poți susține proiectul CUTIA Bebelușului fără a avea costuri.

Donația ta susține proiectul CUTIA Bebelușului pentru ca 150 de nou-născuți din medii defavorizate să trăiască în condiții de siguranță și igienă în primele 3 luni de viață. CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.

1 din 2 copii din România se naște în sărăcie.

Viziunea Asociației SAMAS este ca toți cei aflați în nevoie (aproape 80.000 de nou-născuți) să primească un prim ajutor, CUTIA Bebelușului. În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1700 de cutii care așteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață.

Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinți din România, în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Prin programul CUTIA Bebelușului, Asociația SAMAS a produs 2000 de cutii în 2019, iar până în prezent, 300 de mame și bebeluși aflați în situații dificile de viață au beneficiat de acest ajutor, astfel:

 • 70 de bebeluși din 22 de maternități din țară, născuți de 1 iunie 2019, buget Asociația SAMAS, fonduri atrase prin sponsorizări de la companii și persoane fizice
 • 100 de bebeluși prin programul cu DGASPC Botoșani, sponsorizare Kaufland
 • 3 bebeluși de la Maternitatea Buftea, donații SMS la 8844 cu text BEBE
 • 30 de bebeluși de la Maternitatea din Filiași, parteneriat cu Primăria Filiași
 • 24 de bebeluși de la Maternitatea din Pitești, sponsorizare Romgaz
 • 20 de bebeluși de la Maternitatea Ploiești, sponsorizare Synevo
 • 30 de bebeluși de la Maternitatea din Turnu Severin
 • 8 bebeluși din comunitatea Castelu prin programul Asociației Reality Check
 • 15 bebeluși – cazuri individuale, din donații prin Donează cu Pago și SMS la 8844 cu text BEBE, fonduri atrase prin sponsorizări de la companii și persoane fizice

Prin donații, nou-născuții și mamele lor aflate în situații vulnerabile vor primi un ajutor care le va asigura aceleași șanse la viață și la dezvoltare sănătoasă.

Nou-născutul

 • va avea un pat sigur pentru somn în primele 3 luni de viață prin CUTIA Bebelușului
 • va avea asigurată cea mai bună hrană pentru el, în primele 6 luni de viață prin faptul că mama este ajutată de către educatorul perinatal SAMAS să alăpteze
 • va fi mai bine îngrijit, pentru că educatorii perinatali SAMAS o vor învăța pe mamă ce trebuie să știe despre creșterea sănătoasă a copilului
 • va avea haine și produse de igienă pentru îngrijirea lui, chiar și o jucărie și o carte pentru bebeluși

Mama va primi

 • toate informațiile necesare pentru îngrijirea bebelușului și alăptarea acestuia
 • sprijin emoțional
 • informații despre contracepție și educație sexuală
 • produse de îngrijire și igienă personală

În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii sunt viitorul societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră.

Ajutorul tău nu costă!

Banii care s-ar fi dus la bugetul de stat merg către CUTIA Bebelușului. Completând Formularul 230, poți redirecționa gratuit 3,5 % din impozitul pe veniturile realizate din: salarii (salariații cu cărți de muncă, inclusiv cei care lucrează în străinătate, dar cu venituri impozabile în România), pensii (dacă acestea depășesc valoarea de 2000 de lei net), drepturi de autor sau chirii.
Data-limită pentru depunerea formularului la ANAF este 25 mai 2022.

Cum procedezi?

Anul acesta am reușit să transformăm declarația 230 într-o experiență complet digitală. Este vorba de un link care face posibilă completarea și semnarea formularului, fără a mai fi nevoie de tipărirea acestuia.

Tot ce trebuie să faci este să intri direct pe link-ul de mai jos, să completezi cu datele personale și să semnezi cu mouse-ul sau degetul (pe touchscreen, mobil sau tabletă). Formularul preia datele și le transmite către platforma noastră prin care le încărcăm în sistemul ANAF, conform prevederilor în vigoare. În același timp, generează și un PDF cu datele contribuabilului în formatul declarației 230.

Link-ul de completare a formularului: https://asociatiasamas.f230.ro/0006

ATENȚIE!

 1. Datele personale se vor completa cu majuscule;
 2.  INIȚIALA TATĂLUI și E-MAILUL nu sunt câmpuri obligatorii;
 3.  Platforma acceptă doar numere de telefon mobil;
 4. Când se va finaliza completarea formularului, vei primi un SMS;
 5. Numărul de mobil este unic – ca în cazul CNP-ului – și este obligatoriu;
 6. Vei primi pe adresa de e-mail formularul completat în format PDF – în cazul în care decizi să o notezi – este o opțiune facultativă. Totuși, dacă nu notezi adresa de e-mail și dorești să primești și PDF-ul formularului, ne poți scrie la sprijin@asociatiasamas.ro și ne ocupăm să ți-l punem la dispoziție;
 7. Formularul 230 se poate completa o singură dată și opțiunea rămâne valabilă pentru 2 ani. Tot ce trebuie să faci este să bifezi corespunzător în secțiunea Opțiune privind distribuirea sumei pentru o perioada de 2 ani**. Te rugăm tare mult să specifici acest aspect fiecărui apropiat. Pentru el este un efort înjumătățit (completează o singură dată), dar pentru noi – un sprijin pe 2 ani.

Termen de depunere – până la data de 25 mai 2022.

Cum investim fondurile obținute?

Costul unei cutii este de 1345 de lei, iar acesta include:

 • Producția cartonului
 • Echiparea cutiilor cu saltea, cearșaf, pilotă, pătură, produse de igienă și de îngrijire pentru copil și mamă, produse de îmbrăcăminte 1 – 3 luni, scutece, jucării. Lista integrală o puteți citi aici https://cutiabebelusului.ro/toate-cele-necesare-in-primele-3-luni/
 • Cursul de îngrijirea bebelușului ținut mamei în maternitate, în primele zile după naștere, de către educatorul perinatal SAMAS.
 • Consilierea în alăptare – suportul dat de către educatorul perinatal SAMAS mamei pentru a o ajuta să plece din maternitate alăptând exclusiv
 • Materialele de comunicare destinate mamei (broșura, scrisoarea mamei)
 • Servicii logistice (închiriere depozit)
 • Transportul cutiei în județele beneficiare
 • Servicii de grafică, materiale de comunicare și fotografiere, social media
 • Servicii de comunicare și promovare a proiectului
 • Consumabile & telecomunicații
 • Management de proiect

Mai multe informații despre CUTIA Bebelușului poți citi pe www.cutiabebelusului.ro sau pe pagina de Facebook a proiectului CUTIA Bebelușului.

 

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.

Scopul Asociației este acela de a contribui la îmbunătățirea sănătății populației prin educație și prevenție în sănătate, în special în primii ani de viață ai copiilor. Obiectivele noastre pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal, educația nutrițională în rândul preșcolarilor și familiilor acestora.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. Totodată, prin programul Sănătos de mic, educația pentru sănătate continuă prin specializarea în nutriție a cadrelor didactice și medicale din grădinițe, educația preșcolarilor și a familiilor acestora.

Din 2019 Asociația SAMAS a semnat un protocol de colaborare pentru desfășurarea de activități în educația pentru sănătate cu Ministerul Sănătății.

Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS și până la finele anului 2019, SAMAS :

 • a format 1000 de educatori perinatali la nivel național
 • 23.882 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 27 de orașe, dintre care 6849 au fost prin proiecte sociale
 • prin activitatea zilnică a educatorilor perinatali SAMAS (majoritatea asistenți medicali sau moașe din maternitățile din România), informații actualizate despre alăptare, naștere, îngrijirea bebelușului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au născut din 2013 până în 2019, reprezentând un procent de 43,66% din totalul de nașteri. Această cifră este o estimare și reprezintă impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din România.
 • Asociația SAMAS a contribuit, prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de educatorii perinatali SAMAS, la creșterea ratei de alăptare exclusivă. Conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010.
 • difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a  mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.
 • implementarea programului de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic, în 184 de grădinițe de stat cu program prelungit din București. 430 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii vor urma 10 lecții interactive de nutriție și 31.950 de părinți au fost implicați în program prin ateliere de gătit, conferințe de nutriție sau au primit Ghidul de nutriție Sănătos de mic.
 • 300 de mame din comunități defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului.
 • Proiectul CUTIA Bebelușului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.

 

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

 

Alte articole din secțiunea: Noutati